Німеччина не може напряму постачати Україні важке озброєння - міністр оборони

Німеччина не може напряму постачати Україні важке озброєння - міністр оборони

Укрінформ
ФРН не стане постачати напряму важкі озброєння Україні, але веде переговори з партнерами в ЄС та НАТО, які можуть віддати озброєння радянського виробництва в обмін на нові німецького виробництва.

Про це заявила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт в ефірі телеканалу ntv у четвер, передає Укрінформ.

Міністр наголосила, що Німеччина не зможе сама поставляти важке озброєння безпосередньо в Україну, запаси Бундесверу цього, мовляв, не дозволяють. «Бундесвер знаходиться в ситуації, коли, на жаль, він не може передати зброю, якщо я хочу й надалі забезпечувати національну оборону та оборону альянсу, я цього хочу і буду робити. Я також зобов’язана зробити це для своїх партнерів по НАТО», - сказала член уряду ФРН. Вона запевнила, що кожен акт передачі зброї є «болючим» для німецької армії, оскільки ослаблює її.

Водночас, зазначила вона, «обмін» через треті країни може відбутися найближчими днями.

«Йдеться про танки, бронетранспортери, різні варіанти, які можуть надати окремі країни. Зараз ми ведемо переговори, і зараз це відбувається дуже швидко», - сказала міністр. Вона уточнила, що Україна може отримати важке озброєння з третіх країн «у найближчі дні». Політик додала, що всі військові експерти впевнені, що «наступні два тижні будуть вирішальними у боротьбі України з росією, і ми (Німеччина) маємо підтримати цю боротьбу».

Ламбрехт також підтвердила, що Німеччина навчатиме українських солдатів управлінню Panzerhaubitze 2000. «Оскільки у нас є ноу-хау, щоб тренуватися на цій системі. Це один із способів забезпечення підтримки», - сказала вона.

Згідно з повідомленнями, самохідну гаубицю 2000 року випуску в Україну поставлять Нідерланди.

Читайте також: Міністри фінансів країн G7 оголосили про допомогу Україні у понад $24 мільярди

Напередодні про те, що Німеччина віддала з запасів Бундесверу все, що могла, заявили канцлер Олаф Шольц і глава МЗС Анналена Бербок. Втім, міністр закордонних справ запевняла, що сам по собі факт постачання танків і БМП не є більше в Німеччині табу.

Популярне видання Bild дізналося, що Міністерство оборони Німеччини виключило фактично всі типи важкого озброєння зі списку, переданого Берліну Києвом, попри те, що німецька промисловість готова поставляти такі системи. Зокрема, концерн Rheinmetall стверджує, що у них є танки Marder, які вони могли б продати.

Останнім часом уряд ФРН перебуває під вогнем критики через внутрішній супротив у питанні надання Україні озброєнь, яких вона насправді потребує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-