Парламент Естонії ухвалив закон про покарання за підтримку державної агресії

Парламент Естонії ухвалив закон про покарання за підтримку державної агресії

Укрінформ
Законопроєкт про покарання за підтримку акту агресії на державному рівні та публічну демонстрацію пов'язаної з цим символіки пройшов у парламенті Естонії завершальне третє читання.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує ERR.

«За» проголосували 69 депутатів з 84, які перебували в залі, четверо висловилися проти, 12 - утрималися.

Відповідно до закону, як злочин карається приєднання до збройних сил іноземної держави, що вчиняє акт агресії, участь у скоєнні або підготовці акту агресії або свідома його підтримка, у тому числі фінансування. За таке діяння передбачено ув'язнення на строк до п'яти років. Те саме діяння, якщо воно скоєне юридичною особою, карається штрафом.

Закон також установлює заборону на відкриту демонстрацію символіки, що використовується під час вчинення акту агресії, геноциду, злочину проти людяності чи воєнного злочину з метою підтримки чи виправдання цих злочинів. За це діяння законом передбачено штраф у розмірі до 1200 євро, або арешт. Якщо це діяння вчинено юридичною особою, розмір штрафу становитиме до 32 тис. євро.

Читайте також: Естонія заборонила у двох регіонах публічні збори із символікою країни-агресора до 9 травня

За словами соціал-демократки Хельо Пікхофф, закон було ухвалено швидше, ніж зазвичай.

«Головною причиною цього було наближення 9 травня. Я вірю і сподіваюся, що цьогоріч цей день пройде мирно і стримано… що поліції не доведеться цього дня затримувати осіб, які розпалюють ненависть, поводяться небезпечно та порушують нові положення закону», - сказала Пікхофф перед заключним голосуванням.

Центрист Марек Юргенсон заявив, що цей законопроєкт було підготовлено і прийнято у зв'язку з вторгненням російських військ в Україну та жорстоким кровопролиттям, влаштованим режимом путіна.

«Тому цього року 9 травня проходитиме в зовсім іншому контексті, і окрім готовності правоохоронних органів, завдання Рійгікогу як законодавчого органу – надати їм необхідні рамки для дій», – пояснив Юргенсон.

Читайте також: Прем'єрка Естонії: У війні рф проти України є явні ознаки геноциду

Стаття, пов'язана з демонстрацією символіки, набуде чинності наступного дня після її опублікування в офіційному друкованому виданні.

Розробка та ухвалення зазначеного законопроєкту відбулися на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке почалося 24 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-