Естонія заборонила у двох регіонах публічні збори із символікою країни-агресора до 9 травня

Естонія заборонила у двох регіонах публічні збори із символікою країни-агресора до 9 травня

Укрінформ
У двох регіонах Естонії, Хар'юмаа та Іда-Вірумаа, у період 26 квітня – 10 травня поліція заборонила публічні зібрання, які можуть розпалювати ворожнечу і на яких використовується символіка країни-агресора.

Про це повідомляє ERR із посиланням на Департамент поліції та прикордонної охорони, передає Укрінформ.

У відомстві уточнили, що вшановувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні не заборонено (зокрема, пошановувати 9 травня загиблих покладанням на цвинтарі квітів та запаленням свічок), але неприпустимо розпалювати насильство та ворожнечу між людьми. У вказаний часовий період входить не лише 9 травня, а й так звана Бронзова ніч (26-27 квітня, коли в Таллінні були заворушення, інспіровані росією, цього року виповнюється 25 років цих подій).

Наголошується, що поки що заборону запроваджено лише у двох регіонах Естонії – Хар'юмаа (в межах якого розташований Таллінн) та Іда-Вірумаа (великі міста – переважно російськомовні Нарва та Кохтла-Ярве), але, за необхідності, буде розширено на всю Естонію.

Читайте також: До Естонії прибули понад 30 тисяч українських біженців

Імовірно, заборону буде продовжено після 10 травня, оскільки «експонування ворожої символіки в естонському публічному просторі є неприйнятним і в інший час» (у країні заборонені прапори СРСР та рф, георгіївські стрічки, радянська військова форма).

Генеральний директор естонського Департаменту поліції та прикордохорони Ельмар Вахер наголосив, що з цього року вшанування загиблих у Другій світовій війні 9 травня відрізнятиметься від того, яким було раніше.

«Нинішні дії росії в Україні виключають проведення в Естонії публічних зібрань, якими висловлюється підтримка країні-агресору та на яких експонується військова символіка. У цей день поліція працюватиме в посиленому складі, ми даватимемо вказівки прибирати символіку, реагувати на порушення і, за необхідності, затримувати порушників, які розпалюють ворожнечу або поводяться небезпечно», - сказав Вахер.

За його словами, зараз при експонуванні ворожої символіки в естонському публічному просторі «поліцейські проводять бесіду з людиною, яка носить символіку, і просять її прибрати». Проте з наближенням 9 травня поліція готова «реагувати на використання ворожої символіки серйозніше і починати за такими випадками провадження», наголосив Вахер.

Читайте також: Прем'єрка Естонії: У війні рф проти України є явні ознаки геноциду

Як повідомлялося, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Після початку війни росію було піддано масштабним санкціям з боку світової спільноти.

Фото: Anna Aurelia Minev/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-