В МЗС Туреччини заявили, що деякі країни НАТО хочуть продовження війни в Україні

В МЗС Туреччини заявили, що деякі країни НАТО хочуть продовження війни в Україні

Укрінформ
Деякі країни-члени НАТО хочуть, щоб війна в Україні продовжувалася, щоб добитися більшого послаблення Росії.

Таку заяву в інтерв’ю телеканалу CNN Turk зробив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає Укрінформ.

Він зазначає, що Туреччина навіть не думала, що російсько-українська війна триватиме так довго після мирних переговорів у Стамбулі, що пройшли 29 березня.

"Але після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО склалося враження, що ... в країнах-членах НАТО є ті, хто хоче, щоб війна продовжувалася. Нехай війна продовжується, а росія слабшає", - стверджує Чавушоглу.

Читайте також: Війна росії проти України вимагає нової архітектури безпеки – Бербок

Турецький дипломат також прокоментував можливість зустрічі путіна та Володимира Зеленського. За його словами, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган постійно контактує з ними обома.

"Президент Ердоган буде знову говорити з лідерами найближчими днями. Я розмовляв сьогодні з (головою мзс рф) лавровим та з (міністром закордонних справ України) Кулебою вчора", - додав Чавушоглу.

Читайте також: Генсек ООН хоче зустрітися із Зеленським у Києві та з путіним у москві

При цьому він переконаний, що зустріч путіна і Зеленського в Туреччині все ще можлива: "В принципі, вони обоє говорять позитивно про те, щоб зібратися разом, коли будуть відповідні умови".

Нагадаємо: Туреччині не вигідна як повна поразка росії або її занадто сильне послаблення, так і її стратегічна перемога, з ще більш потужним закріпленням в чорноморському регіоні.

Членство в ЄС є стратегічною метою Туреччини. Країна прагне взяти активну участь в поствоєнній архітектурі оборони та безпеки, яку намагається створити ЄС. Її позиція у війні довела значущість країни в галузях безпеки, логістичних ланцюгів постачання, енергетики, міграції. Керівництво країни вважає, що через геополітичні виклики, ЄС має бути зацікавленим утримати Туреччину на своєму боці та інтегрувати у власну структуру.

Читайте також: У Туреччині вважають, що світ вступає в нову «холодну війну»

Посередницька активність Анкари між москвою і Києвом підвищила рейтинг Реджепа Тайіпа Ердогана в країні. Турецькі еліти вважають, що завдяки йому Туреччина стала впливовим суб’єктом в Африці, Азії та Європі. А члени центрального правління правлячої в Туреччині Партії справедливості та розвитку виступили за висування свого лідера на Нобелівську премію миру за його зусилля з врегулювання кризи між росією та Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-