Столтенберг оголосив про «фундаментальну трансформацію» НАТО у відповідь на дії путіна

Столтенберг оголосив про «фундаментальну трансформацію» НАТО у відповідь на дії путіна

Укрінформ
У відповідь на неспровоковану військову агресію Росії проти України Північноатлантичний Альянс збільшить свою постійну присутність на східному фланзі НАТО.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні в інтерв’ю для британського видання The Telegraph ще раз заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, за підсумками візиту до України Прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

«НАТО уточнює свої плани розгорнути постійні та повномасштабні військові сили на своїх кордонах з метою боротьби із подальшою військовою агресією росії після її вторгнення в Україну, заявив Генеральний секретар Альянсу. В інтерв’ю для The Telegraph Єнс Столтенберг сказав, що НАТО перебуває «в процесі дуже фундаментальної трансформації», яка відобразить «довгострокові наслідки» дій володимира путіна», - йдеться у публікації.

Як зазначається, частиною такого великого «перезапуску» Альянсу буде заміна відносно невеликої «тристоронньої» присутності НАТО на Східному фланзі на суттєві сили, щоб упередити можливе вторгнення проти країн-союзниць, таких як Естонія і Латвія. Наразі ці пропозиції опрацьовуються на рівні військового командування НАТО.

Читайте також: НАТО може швидко прийняти Фінляндію та Швецію, щодо України консенсусу немає - Столтенберг

Як повідомлялося, під час надзвичайного саміту НАТО 24 березня глави держав та урядів НАТО прийняли рішення посилити багатонаціональні бойові групи НАТО на території країн Балтії та Польщі, а також додатково розгорнути ще чотири бойові групи у Болгарії, Угорщині, Румунії та у Словаччині.

Під час зустрічі Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ 6-7 квітня, у якій взяли участь країни-партнери, включаючи Україну, союзники підтвердили намір щодо подальшого посилення системи стримування та оборони НАТО.

Читайте також: На східному фланзі НАТО є чітке розуміння про можливість нападу рф – Кулеба

Як нагадав тоді Генеральний Секретар НАТО, вторгнення росії в Україну стало для НАТО сигналом до пробудження ще у 2014 році. Відтоді Альянс здійснив найбільше посилення колективної оборони, підвищив готовність військ, утричі збільшив кількість Сил реагування НАТО, реформував командні структури та збільшив оборонні витрати.

В день повторного вторгнення росії в Україну НАТО активувало оборонні плани та розгорнуло додаткові сили на сході Альянсу. Наразі там перебуває 40 тисяч військовослужбовців під прямим командуванням НАТО, крім того, в Європу прибули близько 100 тисяч військовослужбовців США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-