Війна росії проти України може тривати довго – Столтенберг

Війна росії проти України може тривати довго – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по Альянсу мають бути готовими до того, що агресія росії проти України може тривати протягом багатьох місяців або навіть років, тож союзники мають зважити на довгострокові плани продовження допомоги Україні, застосування санкцій проти країни-агресора та зміцнення власної безпеки.

Про це в середу у Брюсселі перед початком засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця війна має завершитися зараз. Президент путін може її завершити негайно, якщо виведе свої війська та припинить атаки на незалежну суверенну Україну та в дусі доброї волі шукатиме політичного рішення за столом переговорів. Водночас, ми маємо бути реалістами та розуміти, що це може тривати довго, протягом багатьох місяців або навіть років. Це саме та причина, чому ми маємо бути готовими до довгострокових дій, як із точки зору підтримки України та продовження санкцій, так і для посилення нашої оборони», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Санкції проти причетних до російської агресії: долучитися може кожен

Він висловив переконання, що протягом дводенної зустрічі міністри закордонних справ країн НАТО обговорять таку довгострокову перспективу та дії. Але, незалежно від того, коли завершиться ця війна, вона матиме довгострокові наслідки для всієї системи безпеки.

«Ми бачили жорстокість та бажання президента путіна використовувати військову силу для досягнення своїх цілей. Це змінило безпекові реалії для Європи на багато років. Ми почали процеси в НАТО, ми доручили нашим військовим командувачам надати варіанти дій для політичних лідерів, щоб прийняти рішення, як перезапустити нашу систему стримування й оборони на довгий час», - зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що вторгнення росії в Україну стало для НАТО сигналом до пробудження, і це сталося ще у 2014 році. З того часу Альянс здійснив найбільше посилення колективної оборони, підвищив готовність військ, утричі збільшив кількість Сил реагування НАТО, реформував командні структури та збільшив оборонні витрати. В день повторного вторгнення росії в Україну НАТО активувало оборонні плани та розгорнуло додаткові сили на сході Альянсу. Наразі там перебуває 40 тисяч військовослужбовців під прямим командуванням НАТО, крім того, в Європу прибули близько 100 тисяч військовослужбовців США.

«Наразі маємо здійснити новий крок для довгострокового зміцнення нашої політики стримування й оборони. Ця дискусія буде продовжена у червні в Мадриді під час зустрічі глав держав та урядів НАТО», - додав генеральний секретар Альянсу.

Як повідомлялося, 6 квітня у Брюсселі розпочинається дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, на якій обговорять поточну ситуацію з безпеки у зв’язку із неспровокованою агресією росії проти України, зміцнення оборони Альянсу та формування його нової Стратегічної концепції з урахуванням поточних подій. 7 квітня в роботі Північноатлантичної Ради візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну та без жодних підстав розпочала жорстоку війну, проводячи масовані обстріли та бомбардування мирних міст і сіл, руйнуючи цивільну інфраструктуру та житлові райони. На тимчасово окупованих територіях Київської області та інших регіонах України російські загарбники влаштували терор та мародерство, масовано вбивали та катували мирних жителів.

НАТО продовжує надавати Україні суттєву фінансову, гуманітарну та військову підтримку у реалізації права країни на самооборону проти російської агресії. Водночас, союзники по Альянсу не мають наміру направляти в Україну свої війська або літаки, для уникнення прямого зіткнення між НАТО і росією, що могло би призвести до ще руйнівніших наслідків як для України, так і для всієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-