Санкції проти причетних до російської агресії: долучитися може кожен

Санкції проти причетних до російської агресії: долучитися може кожен

Укрінформ
Чому вони є такими важливими, яка роль у цьому НАЗК, та як їм можуть посприяти пересічні українці

Ще в умовах гібридної війни рф проти України міжнародні та національні санкції перетворилися на потужну високоточну  зброю. А сьогодні вони для економіки агресора вони наче масовані залпи РСЗВ “Град”. Тому це не просто риторичне запитання: що може дати Україні світ для жаданої перемоги?

У першу чергу сучасну зброю та пакети санкцій, за першим і другим напрямком сьогодні працюють наші 1500 дипломатів.

Саме про це йшлось на брифінгу спецпредставника МЗС України з питань санкційної політики Олексія Макеєва та голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова, який нещодавно відбувся в Укрінформі .

***

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ. Як елемент сучасної дипломатії міжнародні санкції нам не в новинку. Починаючи з 2014 р., у цьому напрямку Україна все ширше й ширше залучає до співпраці та об’єднує  міжнародних партнерів.

Тут є перемоги та невдачі. З одного боку, як не наполягала Україна, але до вторгнення росії превентивних санкцій введено не було. З іншого боку, міжнародні партнери виконали домашню роботу та наприкінці лютого-березня 2022 р. уже були підготовлені відповідні пакети щодо економічного стримання агресора.

Олексія Макеєв
Олексій Макеєв

За п’ять тижнів росію накрили чотири санкційні хвилі, які прикотили від берегів Канади та Нової Зеландії, від Сінгапуру та Іспанії. Це підсумок тихої фахової роботи українських дипломатів. На бік України дружно стали всі держави вільного світу. Загальна кількість санкцій, накладених на рф, сьогодні сягнула 6000. Для порівняння, це набагато більше, ніж їх накладалося на Іран (3616), Сирію (2608) та Північну Корею (2077).

Нагадаємо, є санкції секторальні, а є персональні.

Лише у лютому під санкції потрапили більш як 1500 юридичних та фізичних осіб рф та Білорусі. Були то потужні, не слабші за ракетні, удари… Йдеться про від’єднання російських банків від SWIFT, закриття доступу до ринків капіталу, торговельні санкції (імпорт-експорт), обмеження доступу до найпоширеніших у світі валют, заборону авіасполучення по обидва боки Атлантики, смерть зовнішнього туристичного ринку.

***

ПЕРШІ ПІДСУМКИ. Цього року у росії очікується падіння економіки в діапазоні 15-30 відсотків. Інфляція, стверджують фахівці, зросте до 30 процентів. Уже істотно зростають ціни на продукти харчування та предмети першої необхідності, рубль пішов у стрімке піке.

Приндитися чи корчити із себе супердержаву раша більше не в змозі. Міжнародні санкції боляче вдарили по кишенях простих росіян; із прилавків крамниць зникли цукор, гречка, предмети жіночої гігієни. Такий лунає дзвіночок рф від країн вільного світу, мовляв, нелюдам не варто жити по-людськи.

Йдеться не лише про покарання кремля за агресію в Україну та звірства рашистів на тимчасово окупованих територіях, а про відповідальність всього російського суспільства, яке легітимізувало і морально підтримує злочинну владу путіна.

***

ЩО ДАЛІ? Після того, як громадяни країн вільного світу побачили документальні кадри звірства та злочинів окупантів у Бучі, Ірпені та Гостомелі, західна цивілізація одностайно висловилася за п’яту хвилю міжнародних санкцій щодо росії. Йдеться, зокрема, про персональні санкції щодо двох дочок путіна.

Олександра Новіков
Олександр Новіков

Українські дипломати в усіх столицях світу активно працюють, щоб санкційний тиск на імперію варварства лише посилювався.

Простим росіянам, аби повернутися до людських умов життя, слід визначитись: або вони “патріотично” підтримують злочинний режим, або власними діями публічно засуджують зовнішню політику Кремля. 

***

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО? Країну-агресора слід зупинити якомога швидше. Адже геноцид українського народу перетворився на державну політику кремля. Про це нещодавно відкрито написав прокремлівський портал “РИА Новости”, мається на увазі стаття “Що росія має зробити з Україною”.

Відкритими бойовими діями сьогодні на різних фронтах опікується ЗСУ, а що може зробити громадянське суспільство, аби зупинити рашистську ідеологію тотальної смерті? Об’єднуватися і користуватися усіма сучасними юридичними та економічними інструментами, поширеними на теренах західної цивілізації.

Йдеться не тільки про відповідні державні інституції, але й неурядові громадські організації та об’єднання. До складання санкційних списків наступних хвиль економічного та юридичного тиску на росію мають долучитися широкі верстви українського суспільства.

Чим щільніші наші лави, тим потужніші світові санкції.

***

ПРИ ЧОМУ ТУТ НАЗК? Людську мову окупанти пропускають повз вуха, бо росіяни реагують тільки, коли їм добряче прилітає. Тому Національне агентство з питань запобігання корупції полемік не веде, а запускає лише ті проєкти, які наближають нашу перемогу у війні з варварами.

На результат сьогодні працюють такі ресурси: понад 200 аналітиків, потужна ІТ-компанія, щільні міжнародні зв’язки із міжнародними та антикорупційними інституціями, вміння блискавично реагувати на події, націленість на результат.

З-поміж проєктів НАЗК назвемо: санкційні списки, де Агентство виступає як сервісна служба, портал Task Force, що розшукує активи конкретних осіб, причетних до воєнних злочинів, портал повідомлень викривачів про активи, прозора гуманітарна допомога та Штаб UA, пошук зрадників, Ukraine Now (візія майбутнього).

ЯК СКЛАДАЮТЬСЯ САНКЦІЙНІ СПИСКИ? НАЗК систематизує аналітику, працює з масивами даних, із закордонними партнерами, рахуючи російську опозицію, проводить автозвірку з існуючими документами та, залучаючи міжнародні зв’язки, формує уточнені санкційні списки.

Щоб ключ до безпеки України лежав у Києві, треба стукати у різні двері.

***

ПОРТАЛ “ВІЙНА & САНКЦІЇ”. Щоб не пропустити найдрібнішого факту злочинної діяльності путінського режиму в Україні, створено цей унікальний інтернет-ресурс трьома мовами - українською, англійською та російською. Його мета - розширення санкційних списків щодо співучасників війни рф проти України. 

Йдеться (поки що) про цифру 6000+, але вона зростатиме. Це - критична маса російської еліти, економічний та юридичний вплив на яку дозволить засвідчити: путін веде війну не тільки проти України чи НАТО в Україні, а й проти самих росіян. Втрати активів, статків та репутації групи 6000+, на думку НАЗК, вплинуть на те, що путінський режим впаде.

До юридичної перемоги адвокати справедливості рухаються звивистими шляхами, пильності не втрачаючи… Бо є насправді “повноправні” злочинці, санкції щодо яких ретельно перераховані, а є принишклі кандидати, які на покару тільки чекають, але докази воєнних злочинів чи злочинів проти людяності проти них уже зібрані.

Ось-ось має з’явитися інформація про юридичних осіб, що потрапили під міжнародні санкції. Далі запускається архів, тобто інформація про осіб, на яких накладені санкції, починаючи з 2014 р. Потім на порталі “Війна & санкції” будуть оприлюднені дані про активи осіб, причетних до агресії рф і Білорусі.

Як бачите, НАЗК прагне системно об’єднати на одному ресурсі усі різноманітні дані, тому ваша адвокація та допомога може виявитися неоціненною.

***

СОЦІАЛЬНИЙ ПОРТРЕТ ПІДСАНКЦІЙНИХ ОСІБ. Сьогодні на порталі “Війна & санкції” доступна інформація майже про 6000 осіб. Це держслужбовці рф та депутати держдуми, члени партії “Єдина росія”, які складають 59 відсотків (!!!) усього масиву даних. З-поміж інших категорій слід назвати такі: адміністрація президента рф (23%), військові, силовики та судді (11%), олігархи та бізнесмени (7%), банкіри та фінансисти (5%), представники місцевої влади, керівники держпідприємств, зірки шоу-бізу та штатні пропагандисти.

Годі розпатякувати начебто культура та економіка не мають ніякого стосунку до російської агресії проти України - відповідальність за воєнні злочини чи злочини проти людяності має нести весь уряд рф. Відповідна експертиза нині передається Офісу генерального прокурора України.

Звичайно, не все відомо Національному агентству з питань запобігання корупції. Тож, підкреслюється, буквально кожен українець може закликати до накладення санкцій на осіб, які того заслуговують. Для цього досить обрати певну особу із викладеного списку та натиснути на логотип улюбленої соцмережі. Й автоматично буде сформовано повідомлення про ваш запит.

***

ПОРТАЛ ПОВІДОМЛЕНЬ ВИКРИВАЧІВ про активи осіб, причетних до війни рф проти України. Він також створений на трьох мовах. 

Ресурс діє буквально п’ять днів, а надійшло анонімно 160 конкретних повідомлень. Українські громадяни активно долучилися до юридичної війни проти нелюдів. Це значить, що жоден фігурант, причетний до російської агресії, - не уникне покарання.

Вражає той факт, що до адвокації справедливості уже долучилася міжнародна спільнота: 60 повідомлень надіслані англійською мовою, 40 - російською.

***

Згідно з міжнародною практикою, введено й певне МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАОХОЧЕННЯ.

Якщо ви, як викривач, бажаєте залишитися анонімом, це вам гарантується на державному рівні. Разом із тим, ваше авторство конкретного повідомлення підтверджує сформований QR-код.

Якщо за вашою допомогою активи певної особи будуть заарештовані, ви зможете, відповідно до чинного законодавства, отримати до 10 відсотків винагороди в Україні або до 30% - у США.

Олександр Рудяченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-