ЄС засудив владу КНДР за запуск міжконтинентальної балістичної ракети

ЄС засудив владу КНДР за запуск міжконтинентальної балістичної ракети

Укрінформ
Європейський Союз засудив запуск міжконтинентальної балістичної ракети КНДР та закликав владу країни дотримуватися рішень Ради Безпеки ООН щодо нерозповсюдження зброї масового знищення, а також не порушувати своїми діями регіональну та міжнародну безпеку.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС, оприлюдненої на сайті Європейської Ради від імені всіх країн Євросоюзу.

«ЄС рішуче засуджує запуск в КНДР міжконтинентальної балістичної ракети 24 березня. Це є порушенням численних резолюцій РБ ООН та серйозною загрозою для міжнародних та регіональних миру й стабільності. ЄС закликає КНДР утримуватися від подальших дій, що можуть підвищувати міжнародну або регіональну напругу.

КНДР повинна дотримуватися резолюцій РБ ООН шляхом знищення всіх своїх ядерних боєзарядів, іншої зброї масового знищення, програм балістичних ракет та існуючих ядерних програм, та зробити це повністю, шляхом, який піддається перевірці та є незворотним», - йдеться у документі.

Високий представник ЄС зазначив, що КНДР не може мати статусу ядерної держави. У цьому контексті ЄС закликав всіх членів ООН вжити заходи для повної імплементації санкцій, що були запроваджені Радою Безпеки ООН. Наголошується, що ЄС готовий підтримати та виконати будь-які додаткові заходи, які можуть здійснюватися за рішенням Ради Безпеки ООН у відповідь на цей ракетний запуск.

Також у документі підкреслюється, що дії влади КНДР є грубим порушенням міжнародного законодавства, вони віднімають ресурси у власного народу, не дозволяють проводити економічний розвиток країни та підривають добробут людей.

ЄС закликав КНДР припинити дестабілізуючі дії, поважати міжнародне законодавство та поновити діалог з міжнародними партнерами. Своєю чергою, ЄС готовий підтримати будь-який змістовний дипломатичний процес.

«Перед десятою конференцією з перегляду Договору про нерозповсюдження, ЄС наполягає, щоб КНДР повернулася до виконання Договору як неядерна держава й учасниця широкої угоди про всеосяжні гарантії МАГАТЕ та увела в дію Додатковий протокол. Водночас ЄС закликає Пхеньян підписати та ратифікувати Широкий договір про заборону ядерних випробувань», - резюмували в ЄС. 

Як повідомлялося, 24 березня Північна Корея запустила міжконтинентальну балістичну ракету, яка впала в море у виключній економічній зоні Японії, поблизу префектури Хоккайдо на півночі країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-