ПАРЄ наполягає на негайному припиненні членства росії у Раді Європи

ПАРЄ наполягає на негайному припиненні членства росії у Раді Європи

Укрінформ
ПАРЄ вважає, що Комітет міністрів РЄ має закликати росію негайно вийти з Ради Європи. Якщо росія не виконає цей запит, Асамблея пропонує Комітету міністрів якомога швидше встановити дату, з якої рф припинить членство у Раді Європи.

Таке рішення міститься у висновку, одностайно проголосованому на позачерговій сесії ПАРЄ, у відповідь на запит Комітету міністрів РЄ, передає власний кореспондент Укрінформ.

ПАРЄ заявляє про серйозні порушення росією Статуту РЄ, зловживання довірою, невиконання зобов’язань перед РЄ, і вважає, що рф більше не може бути членом Ради Європи.

У своїх висновках ПАРЄ констатувала, що загарбницьку війну рф веде проти України з 20 лютого 2014 року, а з 24 лютого 2022 року вона активізувала свою воєнну діяльність проти України до безпрецедентного рівня, що спричинило тисячі жертв серед мирного населення, переміщення мільйонів людей і спустошення країни.

ПАРЄ рішуче засудила агресію рф та підкреслила свою солідарність з Україною та українським народом, підтверджуючи непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

ПАРЄ наголосила, що своєю позицією та діями лідери рф становлять явну загрозу безпеці в Європі, продовжуючи траєкторію, яка включає також акт військової агресії проти Республіки Молдова і, зокрема, окупацію її регіону - Придністров’я, акт військової агресії проти Грузії та подальшу окупацію двох її регіонів у 2008 році, незаконну анексію Криму та їхню роль на сході України, що завершилося незаконним визнанням самопроголошених Донецької та Луганської квазіреспублік «незалежними державами».

ПАРЄ заявляє про докази серйозних порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинених росією, включаючи напади на цивільні об'єкти, невибіркове використання артилерії, ракет і бомб, включаючи касетні бомби, нападів на гуманітарні коридори, захоплення заручників. Асамблея також з тривогою спостерігає за безвідповідальними нападами збройних сил рф на ядерні об’єкти в Україні.

ПАРЄ підтримає всі зусилля щодо притягнення винних до відповідальності, включаючи рішення прокурора Міжнародного кримінального суду про розслідування ситуації в Україні та створення спеціального розслідування Радою ООН з прав людини, а також оцінить пропозиції щодо створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу за воєнні злочини, скоєні під час війни в Україні, спричиненої російською воєнною агресією.

ПАРЄ стурбована ситуацією українців, які вимушено покинули свою країну, характеризуючи це як найбільший вихід біженців у Європі з часів Другої світової війни. У цьому контексті Асамблея вітає рішення Європейського Союзу активувати директиву про тимчасовий захист, одночасно закликаючи надати додаткову підтримку в цій безпрецедентній гуманітарній кризі, в тому числі через програми переселення.

Водночас ПАРЄ закликала росію припинити бойові дії проти України та негайно, повністю і беззастережно вивести свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів; виконувати свої зобов'язання щодо прав людини та міжнародного гуманітарного права; утримуватися від нападів на цивільне населення та забезпечити відкриття гуманітарних коридорів, не перешкоджати швидкій доставці гуманітарної допомоги, призначеної для населення тощо.

Також ПАРЄ закликала рф забезпечувати безпеку українських ядерних об'єктів, у тому числі утримуватися від перетворення їх на об'єкти військових дій та повноцінно співпрацювати з Міжнародним агентством з атомної енергії.

Асамблея закликала негайно звільнити та поновити на посаді всіх викрадених міських голів та місцевих представників, а також звільнити активістів.

ПАРЄ засудила дії російської влади щодо подальшого обмеження свободи вираження поглядів і свободи зібрань із закриттям практично всіх незалежних ЗМІ, жорстким придушенням мирних протестів і обмеженнями доступу до соціальних мереж.

В свою чергу до держав-членів Ради Європи ПАРЄ звернулася із закликом розглянути можливість збільшення своєї допомоги Україні, щоб допомогти їй посилити захист своєї території, включаючи її повітряний простір, щоб зменшити високі людські втрати та трагічні гуманітарні наслідки загарбницької війни, яку зараз веде росія.

Також ПАРЄ просить допомогти забезпечити функціонування гуманітарних коридорів і посилити підтримку країн-членів Ради Європи, які прийняли велику кількість українських біженців.

Стосовно ролі Ради Європи, Асамблея закликала Європейський суд з прав людини розглянути питання про надання пріоритету заявам, поданим громадянами України проти російської федерації щодо дій, скоєних на тимчасово окупованих територіях України, беручи до уваги, що такі особи не мають доступу до ефективних засобів захисту на національному рівні.

Крім того, Асамблея звернулася до Уповноваженого з прав людини продовжувати зусилля щодо становища тих, хто тікає з України та тих, хто залишився в країні, а також підтримувати ініціативи, спрямовані на збір доказів про порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, скоєних в Україні.

ПАРЄ наголошує, що якщо рф припинить бути членом Ради Європи, організація повинна розглянути ініціативи, які дають їй змогу продовжувати підтримувати та співпрацювати з правозахисниками, демократичними, вільними ЗМІ та незалежним громадянським суспільством у росії.

Стосовно власної діяльності Асамблея постановила продовжувати уважно стежити за наслідками агресії російської федерації проти України. А з огляду на участь в цій агресії Білорусі - рекомендувати своєму Бюро припинити відносини між ПАРЄ та владою Білорусі у всій своїй діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 15 березня на своїй позачерговій сесії Парламентська асамблея Ради Європи одностайно проголосувала за виключення російської федерації з Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-