Світ має інструменти, аби притягнути воєнних злочинців до відповідальності – голова ОБСЄ

Світ має інструменти, аби притягнути воєнних злочинців до відповідальності – голова ОБСЄ

Укрінформ
У міжнародного співтовариства є інструменти та засоби для притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє воєнні злочини.

Про це заявив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому співпраці ООН та ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

«Нещодавно російські посадовці звинуватили мене у браку неупередженості під час роботи на посаді голови ОБСЄ. Я маю лише одну відповідь на такі звинувачення: неупередженість закінчується там, де починається кричуще порушення міжнародного та гуманітарного права. У такі моменти наш моральний обов’язок – зберігати порядність і чесність... Не сумнівайтеся - міжнародне співтовариство має інструменти та засоби для притягнення до відповідальності тих, хто скоює воєнні злочини та бере участь у них», - заявив Рау.

Він додав, що зловмисників судитимуть за їхніми вчинками. «Але нас судитимуть за тим, як ми реагуємо на ці жахи. Ми не можемо залишатися байдужими», - сказав польський політик.

Він нагадав, що саме росія, підтримувана білоруським режимом, вирішила діяти поза нормами та межами міжнародного права.

«І, на жаль, саме російське керівництво провокує подальшу ізоляцію країни та російського народу від світу», - зазначив Рау, підкресливши, що 141 країна в Генасамблеї ООН засудила дії рф, що «важко проігнорувати».

За його словами, «ми також посилаємо потужний сигнал мінську», аби він не брав участі у застосуванні сили.

Голова ОБСЄ також наголосив, що будь-яке стійке політичне рішення має повністю поважати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Попіл Києва, Харкова та Маріуполя, тисячі втрачених невинних життів є яскравим нагадуванням про високу ціну, яку ми платимо за байдужість і самозаспокоєння перед грубою силою», - заявив Рау.

На його переконання, настав час для міжнародної спільноти, для ООН та ОБСЄ «посилити зусилля щодо відновлення миру та повернення до наших принципів і цінностей».

«На карту поставлено цілісність міжнародного права та стабільність світового порядку», - підкреслив Рау.

Як повідомлялося, російський президент путін 24 лютого оголосив про масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Україна офіційно направила позов проти країни-агресора до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан прийняв рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні.

Фото: WYBORCZA.PL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-