Австрія втретє викликала «на килим» посла РФ через агресію в Україні

Австрія втретє викликала «на килим» посла РФ через агресію в Україні

Укрінформ
МЗС Австрії викликало вже втретє посла РФ, засудивши на міністерському рівні агресивну війну проти України, що триває, та закликавши до припинення вогню і створення гуманітарних коридорів.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер на спільній пресконференції з главою МЗС Александером Шалленбергом у вівторок у Відні.

"Оскільки ситуація має таку драматичну ескалацію, оскільки немає міжнародно забезпечених коридорів для біженців та коридорів для підтримки поставок гуманітарної допомоги, мною у координації з віцеканцлером, зокрема, було уповноважено міністра закордонних справ викликати російського посла і висловити йому дипломатично наше обурення. І це вже не на рівні генсека, а на рівні міністра. Тобто, це – найбільш жорсткий дипломатичний засіб, який є у нашої нейтральної країни", - заявив Негаммер.

Він наголосив, що напад Росії на Україну є повністю неприйнятним і будь-яке його виправдання Австрія засуджує та відкидає. "Одне є чітким: ця так звана "військова операція", як її називає президент РФ, є нічим іншим як війною, яку була розпочато в односторонньому порядку. Це – безпрецедентне порушення міжнародного права", - заявив канцлер.

Глава уряду Австрії підкреслив, що має "надзвичайну повагу щодо оборонної готовності людей, які живуть в Україні, які борються за своє існування, державу та Батьківщину".

Негаммер також повідомив, що Австрія вважатиме РФ й особисто президента Путіна відповідальними за те, якщо щось станеться з австрійськими громадянами, які залишилися в Україні.

Зі свого боку, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг повідомив, що посол РФ вже у вівторок був викликаний до відомства. "Це – вже втретє, коли російський посол з початку повністю неприйнятної російської агресії проти України викликається в МЗС. І я йому дуже чітко і ясно сказав, що для російської агресивної війни проти України немає жодних виправдань і їх не буде в майбутньому", - заявив міністр.

За його словами, Росія розтоптала елементарні норми міжнародного права та порушила спільний європейський безпековий порядок.

Також глава МЗС Австрії наголосив на тому, що обстріли Росією цивільних об’єктів в Україні є "порушенням міжнародного гуманітарного права і можуть розглядатися як військові злочини". Про це також було сказано російському послу.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-