Туреччина ініціює консультації НАТО через загрозу безпеці у Чорному морі

Туреччина ініціює консультації НАТО через загрозу безпеці у Чорному морі

Укрінформ
Туреччина обговорюватиме з лідерами країн НАТО нинішню ситуацію, яка загрожує безпеці в Чорному морі.

Про це сказав президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час спілкування з пресою у літаку, повертаючись після візиту в країни Африки, повідомляє Укрінформ із посиланням на Yeni Safak.

«Найближчими днями ми також проведемо консультації з нашими союзниками по НАТО щодо поточної ситуації, яка загрожує безпеці та стабільності у регіоні Чорного моря, сьогодні відбудеться саміт лідерів НАТО у режимі відеоконференції. Ми сподіваємося, що наші сусіди по Чорному морю, Росія та Україна, якомога швидше повернуться за стіл переговорів», - сказав Ердоган.

Читайте також: Ердоган - про визнання так званих «Л/ДНР»: Рішення Росії неприйнятне

Водночас він заявив що Туреччина "не обиратиме" між Україною та Росією, оскільки має політичні, військові та економічні відносини з обома країнами.

Ердоган також наголосив, що Туреччина готова зробити внесок у врегулювання кризи дипломатичними шляхами.

«Я сказав пану Зеленському в телефонній розмові, якого значення наша країна надає територіальній цілісності України. Я також підкреслив, що ми не приймаємо і не приймемо жодної ініціативи, яка явно порушує Мінські домовленості. Я сказав, що ми готові зробити свій внесок у врегулювання кризи за допомогою дипломатії та діалогу», - сказав президент Туреччини.

Читайте також: Головне суверенітет: Зеленський готовий до будь-яких форматів перемовин для завершення війни

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар сказав під час спілкування з журналістами в Анкарі, що ініціатива президента Туреччини щодо посередництва у врегулюванні безпекової кризи навколо України - це можливість запобігти подальшій ескалації.

«Ми підтримуємо ініціативи, які висував президент Ердоган щодо посередництва. Конфлікт зберігається, і посередництво завжди буде актуальним. Це можливість політично врегулювати конфлікт з Росією. Президент Ердоган має комунікацію з російською стороною. Ми все-таки сподіваємося, що дипломатичний шлях комунікації може запобігти ширшій ескалації агресії Росії проти України», - сказав дипломат.

Він наголосив, що йдеться про безпекову ситуацію в регіоні загалом.

«Війна зашкодить усім, включаючи Туреччину. Оскільки у Туреччині розвинуті економічні відносини і з Україною, і з Росією, у разі активізації бойових дій це може зашкодити і торгівлі, і загалом безпековій ситуації в регіоні. І це наш спільний інтерес, щоб мир в регіоні зберігся й ми вели переговори», - заявив Боднар.

Читайте також: Для посередництва Туреччини потрібна політична воля Росії - посол Боднар

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський обговорив з Ердоганом останні провокативні рішення РФ.

Президент РФ Володимир Путін 21 лютого оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень «Л/ДНР» та підписав відповідні укази.

Міжнародні партнери України засудили таке рішення. Зокрема, президент США Джо Байден підписав указ про блокування майна певних осіб і заборону певних угод. Крім того, Німеччина вирішила зупинити процес сертифікації "Північного потоку-2".

Фото з сайту Yeni Safak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-