Як зупинити Путіна: президент Польщі анонсував інтенсивні консультації у рамках НАТО та ЄС

Як зупинити Путіна: президент Польщі анонсував інтенсивні консультації у рамках НАТО та ЄС

Укрінформ
Захід має застосувати значні санкції, аби вони зупинили Путіна від чергових агресивних дій в Україні. Необхідно надати Україні значну підтримку, адже незалежна Україна – в національних інтересах Польщі.

На цьому під час спільного брифінгу для ЗМІ після наради в Бюро національної безпеки Польщі наголосили у вівторок президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький та віцепрем'єр-міністр з питань безпеки Ярослав Качинський, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Дуда, найближчі дні будуть часом інтенсивних консультацій у рамках НАТО та ЄС. “Ми мусимо діяти та зробити все, щоб зупинити наступ на Україну і зберегти мир”,- наголосив Дуда.

Читайте також: Дуда запевнив Зеленського, що Польща цілковито підтримує Україну

За його словами, зараз на території Білорусі перебуває значний контингент російської армії, багато вказує на те, що вона там може і залишитися.

“Це вимагає від нас відповідних кроків в оборонній політиці та конкретних дій з боку НАТО. Східний фланг НАТО потребує зміцнення, і в цьому питанні ніхто на східному фланзі Альянсу не має жодних сумнівів”,- підкреслив польський лідер.

У свою чергу Качинський наголосив, що під час наради обговорювалися питання зміцнення обороноздатності країни і розбудови ЗС Польщі.

“Польща має бути безпечна, а Україна збережена, оскільки це у стратегічних інтересах Польщі, інших країн цієї частини Європи й усієї Європи загалом. Це також питання міжнародного права у глобальному вимірі. Якщо світ погоджуватиметься на те, що робить Путін, то це означатиме, що є країни, які не зобов'язані дотримуватися міжнародного права чи жодних цивілізованих норм, встановлених у світі”,- наголосив Качинський.

Читайте також: Дуда: Санкції проти Росії потрібно ввести негайно

Він додав, що це може закінчитися трагічно, “чимось дуже поганим у світовому масштабі”.

Глава польського уряду Моравецький наголосив, що для призупинення агресивної політики Росії Польща намагається політичними і дипломатичними каналами переконати партнерів на Заході: “потрібна сильна відповідь у вигляді санкцій, які були б досить дошкульними і зупинили Путіна від чергових кроків і чергової фази агресії”.

За його словами, щоб у подальшій перспективі зупинити російську агресію, потрібно “змінити парадигму сировинної економіки”, оскільки воєнна сила Росії спирається на кошти, отримані від продажу нафти і газу.

“Потрібно продумати питання, пов’язані із санкціями, сировинною, енергетичною та кліматичною політикою. Не можна собі уявити, що в Україні гинутимуть люди, а Західна Європа, ніби нічого не сталося, продовжуватиме співпрацю щодо закупівлі газу, щодо Nord Stream 2, що поповнює російський бюджет”,- наголосив прем’єр Моравецький.

Читайте також: Дуда: Ситуація навколо України наближається до критичної точки

Він підкреслив: що Путін порушує те, що будо досягнуто в Європі після 1989 року.

“Зараз Росія намагається порушити міжнародний світопорядок. Ми повинні зробити все, щоб не дозволити таку агресивну політику”, - резюмував Моравецький.

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками й Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО.

Лідери країн ЄС, США, Канади та більшості демократичних країн світу засудили такі дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Фото: PAP/Radek Pietruszka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-