Дуда: Ситуація навколо України наближається до критичної точки

Дуда: Ситуація навколо України наближається до критичної точки

Укрінформ
Ситуація навколо України є дуже серйозною, вичерпуються можливості вирішити проблему шляхом діалогу. НАТО і ЄС мають спільний погляд на ситуацію: усі підтримують Україну, а Росія у випадку агресії відчує дуже болючі санкції.

На цьому у відеозверненні після онлайн-конференції з лідерами США, Канади, Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Румунії та керівників ЄС та НАТО заявив у п'ятницю президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

“Cитуація є серйозною, всі прекрасно усвідомлюють, що напруга величезна, ми спостерігаємо обстріли на лінії зіткнення, бачимо масовану російську пропаганду. Cитуація наближається до пункту, якого всі побоюються, і який можна вважати критичним”,- заявив Дуда.

Він підкреслив, що в цій ситуації НАТО є “абсолютно єдиним”, між країнами Альянсу немає жодних розбіжностей, а лідерство США є беззаперечним.

Дуда зазначив що з Росією весь час ведеться діалог, але можливості щодо його ведення “у значній мірі вичерпуються”.

Президент РП наголосив, що Україна веде себе спокійно, уникає провокацій.

“Усі підкреслювали, що влада у Києві веде себе дуже відповідально у цій надзвичайно складній ситуації. Росіяни згрупували біля кордонів України і в Білорусі величезну військову силу, небачену від Другої світової війни”,- наголосив Дуда.

Він підкреслив, що Захід об’єднаний і налаштований рішуче.

“Відповідь (Росії – ред.) мусить бути твердою і буде такою. Якщо станеться акт агресії то відповідь буде дуже однозначною і дуже болючою, насамперед з соціально-економічної точки зору”,- підкреслив польський лідер.

Дуда зазначив, що є різна інформація з приводу можливої дати вторгнення в Україну.

“Ми всі усвідомлюємо, що Олімпіада ще триває, але вона завершиться в неділю. Що буде далі? Ми всі готові”,- підкреслив Дуда.

Читайте також: Байден каже, що Путін ухвалив рішення про вторгнення, але ще не пізно повернутися до переговорів

За його словами, зараз головне не дати себе спровокувати, зберігати спокій й, одночасно, бути разом з Україною, підтримувати демократію, адже саме вона є під загрозою.

“Під час розмови усі підкреслили, що не можна погоджуватися на зміни кордонів після Другої світової війни. Ми не можемо дозволити, щоб брутально атакувалася демократична країна, якою є Україна, і це найважливіший висновок цієї розмови”,- контстаував Дуда.

Він додав, що агресор має зрозуміти: якщо станеться подальша агресія, то відповідь буде болючою.

Як cтало відомо, у звязку із складною міжнародною ситуацією Дуда відклав міжнародний візит 24-25 лютого до Сенегалу.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-