У Німеччині заявили, що НАТО не обіцяло Росії нерозширення на Схід

У Німеччині заявили, що НАТО не обіцяло Росії нерозширення на Схід

Укрінформ
У жодному з офіційних документів не міститься обіцянок НАТО не приймати в свої лави нових членів.

Про це сказав речник МЗС ФРН Крістофер Бургер у понеділок на брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хотів би ще раз чітко зазначити: ні в Договорі 4+2, ні в Основоположному Акті НАТО-Росія російській стороні не було дано обіцянок щодо того, що НАТО не буде розширюватися на схід», - заявив Бургер.

У Договорі 4+2, за його словами, про це взагалі не йдеться. Щодо Акту 1997 року, він був підписаний саме з огляду на заплановане прийняття до альянсу нових членів зі Східної Європи, зауважив дипломат. У цьому документі обидві сторони дійшли згоди щодо того, як у цьому процесі можуть бути враховані певні інтереси Росії, підкреслив Бургер і додав, що Захід «тримається на них до сьогодні».

Читайте також: Шольц сьогодні увечері зателефонує Путіну

Представник німецького МЗС зазначив, що спікери уряду та міністерств не є членами історичної комісії та не можуть коментувати «документи 30-річної давнини». Так він відповів на запитання щодо його ставлення до документа, який, мовляв, було виявлено в Національному архіві Великобританії.

Про це, зокрема, написав журнал Spiegel. У статті стверджується, що в документі, який начебто раніше зберігався під грифом «таємно», представники зовнішньополітичних відомств США, Великобританії, Франції та ФРН у Бонні 6 березня 1991 року заявляли про «неприйняття» в члени НАТО країн Східної Європи. У документі йдеться, стверджує автор, що в ході переговорів ФРН, НДР, США, СРСР, Великобританії та Франції (Формат 4+2 – ред.) представники Заходу дали ясно зрозуміти, що НАТО не розширюватиметься, і альянс не може запропонувати членство в ньому Польщі та іншим країнам Східної Європи.

Днями про те, що НАТО не обіцяло Росії не приймати нових членів, заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Читайте також: «Ви будете прокляті!»: Конгрес інтелігенції РФ опублікував відкритого листа розпалювачам війни

Як повідомляв Укрінформ, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були надані їм російською стороною у грудні минулого року. Союзники по Альянсу відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та згорнути військову присутність Альянсу в країнах, що є сусідніми до Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-