«Ви будете прокляті!»: Конгрес інтелігенції РФ опублікував відкритого листа розпалювачам війни

«Ви будете прокляті!»: Конгрес інтелігенції РФ опублікував відкритого листа розпалювачам війни

Укрінформ
У Мережі опублікований відкритий колективний лист російського Конгресу інтелігенції "Ви будете прокляті!" Паліям війни», в якому йдеться про історичну відповідальність влади РФ за розпалювання «великої війни з Україною».

До листа можна приєднатися, повідомляє Укрінформ.

«Попри страшну ціну, яку, безперечно, заплатять за цю війну і Україна, і Росія, керівництво РФ продовжує свою згубну політику, як мінімум не скорочуючи, а як максимум — нарощуючи концентрацію військ на кордонах з Україною», — йдеться у посланні.

При цьому вказується, що «офіційна риторика Росії дозволяє припустити, що для початку вторгнення будь-якої миті може бути сфабрикований привід, аж до використання прямих провокацій, як це було зроблено Гітлером перед вторгненням до Польщі 1939 року».

"У цьому випадку Україна так чи інакше буде звинувачена в агресії, а дії Росії будуть представлені як вимушена відповідь на цю агресію в ім'я захисту своєї країни та мирних громадян", - заявляють підписанти.

Читайте також: У Кремлі заявляють, що зустріч Байдена з Путіним не планується

При цьому вони переконані, що обдурити історію не вдасться, і якщо спалахне велика війна, то її палії «будуть названі поіменно». «Ви будете прокляті поколінням нинішнім та майбутнім. А хтось із вас доживе і до трибуналу на вашу честь. Тих, хто виступає проти війни, не зможуть розділити ні ідеологічні розбіжності, ні поліцейські кийки», - резюмують автори звернення.

Станом на полудень понеділка під листом було понад 130 підписів. Зокрема, під документом стоять прізвища низки діячів російської культури, серед яких актриси Лія Ахеджакова та Наталія Фатєєва, режисери Гаррі Бардін та Андрій Смірнов, музикант Андрій Макаревич, письменник Дмитро Биков, поети Вероніка Доліна, Олексій Цвєтков та інші, а також правозахисників Валерія Борщева, Світлани Ганнушкіної, політиків Льва Шлосберга, Бориса Вишневського, Андрія Нечаєва, аналітиків Леоніда Гозмана, Андрія Піонтковського, соціолога Льва Гудкова, історика Бориса Соколова та ін.

Читайте також: Данілов відреагував на інформацію про «розстрільні списки»

Як повідомлялося, з 17 лютого розпочалося загострення ситуації на сході України. 18 лютого керівництво маріонеткових «республік» ОРДЛО заявило про початок евакуації жінок, дітей, старих, насамперед із населених пунктів лінії розмежування, водночас дорослих чоловіків закликають взяти участь у військових діях. 19 лютого в ОРДЛО оголошена "загальна мобілізація".

Президент РФ Володимир Путін 21 лютого проведе позачергове засідання Ради безпеки РФ.

У вівторок, 22 лютого, призначені пленарні засідання Ради Федерації РФ та Державної думи РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-