Кислиця в Радбезі вказав на невідповідність позиції Росії Статутові ООН

Кислиця в Радбезі вказав на невідповідність позиції Росії Статутові ООН

Укрінформ
Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця вказав російській делегації на невідповідність позиції Росії, яка займає місце СРСР як постійного члена Ради Безпеки, Статутові ООН.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Кислиця, виступаючи на засіданні Радбезу, скликаного Росією з приводу виконання Мінських угод, процитував висловлювання представниці МЗС РФ Марії Захарової, поширюване в російських ЗМІ: «З точки зору міжнародного права геополітичні перетворення 1991 року не призвели до зникнення СРСР як суб’єкта міжнародного права. Держава під назвою СРСР не припинила, а продовжило свою міжнародну правосуб’єктність».

«Як воно вам, Сергію Васильовичу, в кріслі постійного члена Ради Безпеки Союзу Радянських Соціалістичних Республік? Адже так вказано в чинній редакції Статуту ООН – що це місце Радянського Союзу?» - звернувся Кислиця до заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Вершиніна російською мовою.

При цьому Кислиця процитував вірш російського поета Євгена Євтушенка, написаний 1961 року: «Пусть мне говорят: «Успокойся…» — спокойным я быть не сумею. Покуда наследники Сталина живы ещё на земле, мне будет казаться, что Сталин — ещё в мавзолее».

Читайте також: Кислиця порівняв звернення Держдуми РФ щодо визнання «Л/ДНР» з подіями 2008 року у Грузії

Надворі ХХІ століття, нагадав Кислиця, закликавши Росію поважати й виконувати Статут ООН

Як повідомляв Укрінформ, раніше Кислиця на засіданні Генеральної Асамблеї ООН заявляв, що Російська Федерація не наважується легітимізувати свою присутність серед постійних членів Ради Безпеки ООН, оскільки проводить агресивну політику щодо інших держав і не може розраховувати на підтримку двох третин членів, як це передбачено статутом.

Він нагадав, що стаття 23 Статуту ООН проголошує, що постійним членом Радбезу є Радянський Союз, а не Російська Федерація. Щоб змінити склад Радбезу, необхідне відповідне рішення Генасамблеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-