Кислиця порівняв звернення Держдуми РФ щодо визнання «Л/ДНР» з подіями 2008 року у Грузії

Кислиця порівняв звернення Держдуми РФ щодо визнання «Л/ДНР» з подіями 2008 року у Грузії

Укрінформ
Визнання Російською Федерацією так званих «республік «ДНР» та «ЛНР» рівнозначне виходу Москви з Мінських угод.

Про це завив у четвер постійний представник України при ООН Сергія Кислиця в Радбезі ООН під час засідання Ради Безпеки ООН, скликаного Росією, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Постпред нагадав, що два дні тому Державна дума Росії звернулася до президента РФ з проханням визнати «народними республіками» окуповані частини Донецької та Луганської областей України.

«Це рішення суперечить зобов'язанням, узятим на себе Росією як стороною, що підписала Мінські угоди», - підкреслив Кислиця.

Читайте також: Визнання Росією «ЛДНР» матиме руйнівні наслідки для глобальної безпеки - Кислиця

Такий крок завдасть серйозного удару по політико-дипломатичному врегулюванню, у просуванні якого Україна та її партнери беруть активну участь, додав постпред. При цьому, за його словами, такий крок не матиме жодних юридичних наслідків.

«Росії не вдасться замаскувати російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей як «незалежні утворення» або свою власну участь як сторони збройного конфлікту на Донбасі», - сказав постпред.

Якщо президент Росії схвалить постанову Держдуми, «це матиме набагато ширші, руйнівні наслідки для міжнародного порядку, заснованого на правилах, та архітектури глобальної безпеки», підкреслив Кислиця. У Росії є вибір, зауважив він, «стати на шлях деескалації і дипломатичного діалогу або випробувати рішучу консолідовану відповідь міжнародного співтовариства».

Читайте також: Визнання «ЛДНР» стане геополітичною поразкою Росії - експерт

Він нагадав, що така сама схема була реалізована у 2008 році, коли звернення Державної думи до президента Росії «про необхідність визнання Республіки Південна Осетія і Республіки Абхазія» передувало відповідному президентському указу.

Саме тоді «м'яка і слабка реакція ООН» призвела до окупації частини території Грузії, зазначив постпред України.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер в Нью-Йорку проходить засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні, скликане за ініціативою російської делегації в Організації Об’єднаних Націй.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-