Кислиця пояснив, чому РФ досі не узаконила своє членство у Радбезі ООН

Кислиця пояснив, чому РФ досі не узаконила своє членство у Радбезі ООН

Укрінформ
Російська Федерація не наважується легітимізувати свою присутність серед постійних членів Ради Безпеки ООН, оскільки проводить агресивну політику щодо інших держав і не може розраховувати на підтримку двох третин членів, як це передбачено статутом.

Про це заявив постійний представник Украйни при ООН Сергій Кислиця, представляючи на засіданні Генасамблеї проєкт резолюції щодо мілітаризації Криму Росією, передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Російська Федерація протягом тридцяти років утримувала свої війська на чужих територіях, згодом окупувала їх, намагаючись незаконно анексувати, здійснювала воєнну агресію, збивала цивільні літаки, здійснювала грубі порушення прав людини на окупованих територіях, убивала тисячі іноземних військових і цивільних осіб, вела війни проти власного народу в Чечні і в сусідніх країнах», - сказав він.

Саме тому, за словами Кислиці, Росія «всі ці довгі і криваві десятиліття так і не наважилася узаконити свою присутність у Раді Безпеки».

Він нагадав, що стаття 23 Статуту ООН проголошує, що постійним членом Радбезу є Радянський Союз, а не Російська Федерація.

«Бути законним членом Ради Безпеки не означає попросити секретаріат ООН покласти перед вами пластикову табличку з вашим ім'ям, - звернувся Кислиця до представників РФ. - Це означає набагато більше. Насправді, це означає взяти на себе зобов'язання, поважати їх і поводитися відповідно».

За словами постпреда, це також означає припинити агресивну мілітаристську політику, окупацію чужих територій, убивство іноземних громадян, не вести воєн. Тільки тоді Організація Об'єднаних Націй зможе віддати дві третини голосів, як передбачає Статут, за те, «щоб де-факто присутність Росії в Раді Безпеки стала членством де-юре», додав Кислиця.

Він закликав проголосувати за проєкт резолюції щодо мілітаризації Криму, щоб докласти зусиль і «зупинити безумство кровожерного розпалювання війни».

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Такий документ Генасамблея ухвалює щороку, починаючи з 2018-го.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-