У Польщі поки не планують відновлювати прикордонний рух із Калінінградською областю РФ

У Польщі поки не планують відновлювати прикордонний рух із Калінінградською областю РФ

Укрінформ
У світлі агресивних дій Росії обгрунтованим є подальший мораторій на місцевий прикордонний рух між Польщею та Калінінградською областю РФ.

На цьому в коментарі РАР наголосив речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин, передає Укрінформ. 

“У світлі останніх подій і дій Кремля зрозуміло, що Москва жодним чином не може бути передбачуваним партнером у діях щодо захисту кордону”,- заявив Жарин.

Він підкреслив, агресивні дії РФ підтверджують, що прийняття цього рішення (призупинення угоди про місцевий прикордонний рух між Польщею і Росією – ред.) “було виправданим й надалі є єдиним можливим і раціональним рішенням”.

Читайте також: Безпековий діалог в ОБСЄ: Кулеба підтримав ініціативу Польщі та назвав головні теми

“Росію не можна сприймати як передбачуваного партнера щодо безпеки кордонів”,- підкреслив Жарин.

Як зазначив речник, останнім часом на польсько-білоруському кордоні усе частіше затримуються мігранти, яку прибувають до Білорусі з Росії. Вони добре розмовляють російською мовою, оскільки тривалий час проживали в РФ.

“Міграційний шлях з Росії набуває більшого значення у гібридній операції проти Польщі”,- підкреслив Жарин. Він додав, що Росія від самого початку так званої міграційної кризи підтримує режим Лукашенка у спробах дестабілізувати ситуацію на кордоні.

Читайте також: У Польщі показали, як будують стіну на кордоні з Білоруссю

“Москва політично використовує дії Мінська і патронує операції проти Заходу”,- наголосив речник міністра-координатора польських спецслужб.

Він підкреслив, що утворення Мінськом нелегального міграційного шляху до Європи є елементом ширшого плану, спрямованого на розпалювання хаосу у країнах Центральної Європи і розбиття єдності в НАТО та ЄС. На його переконання, у такій ситуації відновлення місцевого прикордонного руху Польщі з Росією давало б додаткові можливості для здійснення гібридних дій проти Польщі, а фактично – проти всього НАТО та ЄС.

Він наголосив, що черговим чинником, чому Польща не хоче відновлювати спрощений режим перетину кордону з Калінінградською областю РФ, є агресивні дії Москви щодо України.

Як відомо, 4 липня 2016 року Польща призупинила чинність угод про малий прикордонний рух з Україною і Росією у зв’язку з проведенням у Варшаві саміту НАТО (8–9 липня 2016 року – ред.), а відтак запровадженням особливих заходів безпеки. Згодом, 3 серпня 2016 року, Польща відновила місцевий прикордонний рух з Україною, натомість його відновлення з РФ відклала на невизначений термін.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-