Назарбаєва позбавили впливу на політику - президент Казахстану підписав закон

Назарбаєва позбавили впливу на політику - президент Казахстану підписав закон

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав конституційний закон Республіки Казахстан "Про внесення змін та доповнень до деяких конституційних законів Республіки Казахстан".

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на офіційному сайті Акорди.

Зазначається, що текст конституційного закону публікується у пресі.

Зокрема, йдеться про скасування довічного головування першого президента РК Нурсултана Назарбаєва у Раді безпеки та Асамблеї народу Казахстану, пише Zakon.kz.

Крім того, скасовано норму конституційного закону «Про Першого Президента Республіки Казахстан – Елбаси», що передбачає узгодження ініціатив, які розробляються, за основними напрямами внутрішньої та зовнішньої політики держави з першим президентом РК.

Читайте також: У Казахстані затриманих протестувальників били та катували - HRW

Цей закон вносить поправки до конституційних законів про «Першого Президента РК – Елбаси», «Про Асамблею народу Казахстану» та «Про Раду безпеки РК».

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня парламент Казахстану позбавив Нурсултана Назарбаєва довічного головування в Раді безпеки країни та Асамблеї народу Казахстану.

У Казахстані 2 січня розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ. Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

Читайте також: Токаєв не хоче міжнародного розслідування протестів у Казахстані

За офіційними даними, під час протестів у Казахстані щонайменше 227 людей загинули. Затримано – понад 9 тисяч людей.

19 січня президент Токаєв скасував надзвичайний стан у країні.

Раніше у відставку пішли три зяті Назарбаєва. Також Токаєв звільнив із посади першого заступника голови Комітету національної безпеки племінника Назарбаєва Самата Абіша.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-