У Казахстані затриманих протестувальників били та катували - HRW

У Казахстані затриманих протестувальників били та катували - HRW

Укрінформ
За даними неурядової правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), під час придушення протестів минулого місяця казахстанські силовики свавільно заарештовували мирних демонстрантів, жорстоко поводилися із затриманими та піддавали їх тортурам, а також перешкоджали доступу затриманих до адвокатів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters

Влада Казахстану заявляє, що щонайменше 227 осіб були вбиті під час протестів минулого місяця, які призвели до того, що колишній президент країни Нурсултан Назарбаєв та його родичі були усунені від усіх керівних посад.

Після протестів були затримані близько 10 000 осіб. Більшість із них звільнили протягом кількох днів, але деякі з них у соцмережах та в інтерв'ю місцевим ЗМІ скаржилися на побиття та тортури з боку поліції.

Читайте також: Токаєв не хоче міжнародного розслідування протестів у Казахстані

У заяві HRW йдеться, що організація отримала варті довіри повідомлення про десятки випадків, коли поліція свавільно затримувала мирних протестувальників, і деякі затримані зазнавали жорстокого поводження та тортур, зокрема катувань електричним струмом та побиття.

МВС та МЗС Казахстану не відповіли на прохання прокоментувати доповідь HRW.

Читайте також: Протести в Казахстані: в Алмати затримали більш як 2,7 тисячі осіб

Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив минулого тижня, що правозахисники вивчають скарги затриманих.

Як повідомлялося, Міністерство індустрії та інфраструктурного розвитку Казахстану оцінило загальні збитки внаслідок масових протестів у 136,8 млрд теньге ($313,6 млн).

Фото: NUR.KZ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-