Третій зять Назарбаєва пішов у відставку

Третій зять Назарбаєва пішов у відставку

Укрінформ
Мільярдер Тимур Кулібаєв, зять колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, оголосив 17 січня про складання повноважень голови президії Національної палати підприємців "Атамекен".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Азаттик із посиланням на звернення Кулібаєва, розміщене на сайті палати.

Причини звільнення з посади голови, яку він обіймав з вересня 2013 року, не вказано.

Новина надійшла через два дні після того, як було припинено повноваження двох інших зятів Нурсултана Назарбаєва у національних компаніях. У суботу фонд "Самрук-Казина" повідомив про звільнення з посад голови правління компанії "КазТрансОйл" Дімаша Досанова та голови правління компанії "Казахгаз" Кайрата Шаріпбаєва.

Кайрата Шаріпбаєва називають "чоловіком" депутата мажилісу Даріги Назарбаєвої, старшої доньки експрезидента (це, як передбачається, другий її шлюб, перший, з Рахатом Алієвим, було розірвано 2007 року - ред.).

Дімаш Досанов - чоловік Алії Назарбаєвої, молодшої дочки Назарбаєва.

Кулібаєв одружений з Дінарою, середньою донькою колишнього президента. Подружжя Кулібаєвих вважається найзаможнішим у Центральній Азії, подружжя входить до списку мільярдерів журналу Forbes. Вони контролюють найбільший банк країни та мають диверсифікований бізнес.

Як зазначає видання, 54-річний Тимур Кулібаєв вважається однією з найвпливовіших фігур у нафтогазовій галузі країни. Він очолює Казахстанську асоціацію організацій нафтогазового та енергетичного комплексу KAZENERGY. Крім того, він є членом ради директорів російської компанії "Газпром", головою Національного олімпійського комітету та керівником Казахстанської федерації боксу.

Минулого тижня президент Касим-Жомарт Токаєв, ставленик Назарбаєва, поклав на "Казахгаз", поряд із компанією "КазМунайГаз" та урядом, відповідальність за "допущення протестної ситуації", після якої, на думку спостерігачів, у країні могла змінитися розстановка сил на владному олімпі.

Читайте також: Протести в Казахстані вперше прокоментували в родині Назарбаєва

Протести, які почалися на заході країни 2 січня з різкого стрибка цін на скраплений газ, перекинулися на інші регіони, у низці міст вилилися в заворушення та супроводжувалися кровопролиттям. Деякі експерти побачили у січневих подіях у Казахстані ознаки внутрішньої боротьби за владу — між Токаєвим та прихильниками Назарбаєва.

Назарбаєв не з'являвся на публіці із 28 грудня минулого року. Він ніяк не коментував масштабні протести, що розгорнулися в країні. Прессекретар колишнього президента стверджує, що Нурсултан Назарбаєв не залишав Казахстан, перебуває у столиці та особисто ухвалив рішення передати керівництво впливовою Радою безпеки президенту Касим-Жомарту Токаєву.

Як повідомляв Укрінформ, влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. Вже 10 січня президент Казахстану заявив про повне придушення протестів у країні.

12 січня президент Токаєв достроково скасував надзвичайний стан у деяких регіонах.

У Казахстані 13 січня розпочалося виведення сил ОДКБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-