ПАРЄ ухвалила резолюцію з вимогою звільнити Навального

ПАРЄ ухвалила резолюцію з вимогою звільнити Навального

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала РФ негайно звільнити опозиційного політика Олексія Навального відповідно до рішення Європейського суду з прав людини.

За її ухвалення проголосували 86 депутатів, проти - 14, утрималися - 5, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у документі відкидається можливість отруєння політика після перевезення його до Берліна.

«Парламентська асамблея відзначає численні медичні докази, які свідчать про те, що пан Навальний був отруєний інгібітором фосфорорганічної холінестерази під час перебування в Росії, що призвело до різкого погіршення його здоров’я 20 серпня 2020 року. Відкидаються припущення, що він був отруєний у будь-який момент після того, як його доправили на медичний евакуаційний рейс з Омська до Берліна 22 серпня 2020 року», - йдеться у резолюції.

Читайте також: Путін вимагає «гарантій безпеки», щоб отримати поступки від Заходу - Навальний

Зазначається, що «Новічок» є надзвичайно токсичною нервово-паралітичною речовиною, яка вироблялася лише в державних лабораторіях СРСР та в Росії, та вказується на можливу причетність до отруєння Навального агентів Федеральної служби безпеки РФ.

ПАРЄ висловлює серйозну стурбованість у зв’язку з неспроможністю РФ співпрацювати з доповідачем Асамблеї щодо отруєння Навального та закликала Москву і міжнародну спільноту до конструктивної співпраці у цій справі.

У резолюції міститься заклик до РФ розпочати незалежне (у т.ч. від ФСБ), швидке та ефективне розслідування отруєння Олексія Навального, виконувати свої зобов'язання згідно з Конвенцією про хімічну зброю, в тому числі шляхом розслідування ймовірної розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї на території Росії.

Читайте також: «Золоте безумство»: у Навального виклали новий фільм про палац Путіна

ПАРЄ також закликала негайно звільнити Олексія Навального відповідно до рішення ЄСПЛ від 16 лютого 2021 року та припинити застосування всіх форм репресивних заходів проти політичної опозиції та громадських активістів.

Як повідомлялося, 20 серпня 2020 року Олексію Навальному стало зле в літаку, коли він повертався з Томська в Москву. Авіалайнер здійснив вимушену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер у стані коми був доставлений в реанімацію місцевої лікарні, а через два дні його відправили в Берлін.

17 січня 2021 року Навальний повернувся до Москви з Берліна, де проходив лікування після отруєння речовиною з групи «Новічок». Політика затримали, звинувативши у порушенні умов випробувального терміну у справі «Ів Роше». Після цього суд замінив йому умовний термін на реальний, відправивши до ВК-2 у Владимирській області.

Читайте також: ЄС закликав звільнити Навального у річницю його ув’язнення

Узимку та навесні 2021 року в Росії проходили акції на підтримку Навального, які завершилися масовими затриманнями. У червні політичні структури Навального були визнані російським судом «екстремістськими організаціями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-