Die Presse про ескалацію: Німці та австрійці «гладять російського ведмедя»

Die Presse про ескалацію: Німці та австрійці «гладять російського ведмедя»

Укрінформ
Уряди Німеччини та Австрії попри усі ознаки наближення вторгнення Росії в Україну не хочуть використовувати свій єдиний важіль впливу на Москву – газопровід "Північний потік-2".

Як передає Укрінформ, про це пише керівник зовнішньополітичної редакції провідної австрійської газети Die Presse Крістіан Ульч у своїй статті під назвою “У сумнівах німці та австрійці гладять російського ведмедя".

"Ознаки вказують на війну в Україні. Але уряди у Відні та Берліні відмовляються використовувати свій важіль впливу на Путіна: "Північний потік - 2", - йдеться у матеріалі.

Австрійський журналіст зазначає, що низка переговорів між США та Росією минулого тижня завершилися безрезультатно і Захід відмовився виконувати висунуті Росією вимоги, серед яких – не розміщувати війська НАТО та не приймати Україну в Альянс.

"Володимир Путін знав це ще до того, як надіслав свої умови НАТО та США. Російський президент націлений на конфлікт. Як йому спуститися по драбині ескалації, не втративши обличчя, напевно, не знає і він сам. Можливо, він цього зовсім і не хоче і справді дозволить близько 100 тисячам солдатів, які він зібрав біля України, вторгнутися в сусідню країну, захопити Донбас і сухопутний коридор до Кримського півострова, який він анексував у 2014 році", - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Росія готова видозмінити вимогу про нерозширення НАТО

Автор вказує на те, що Захід пригрозив новими санкціями Росії, однак не буде підтримувати Україну у військовому плані, намагаючись уникнути конфронтації із ядерною державою. Також він не очікує "якихось дипломатичних чудес" від візитів глави МЗС Німеччини Анналени Бербок до України та Росії, оскільки основні переговори йдуть між американцями та росіянами і "у європейців немає місця за великим столом".

"Занадто пізно Німеччина намагається включитися в гру та активізувати Нормандський формат, у рамках якого вона разом із Францією, Росією та Україною запустила Мінський мирний план щодо Донбасу, який так і не був реалізований", - переконаний австрійський журналіст.

Читайте також: Зеленський: Ми знаємо про всі можливі загрози і розуміємо наші дії у відповідь

Він додав, що урядова коаліція в Німеччині не має чіткої позиції щодо Росії. "Канцлер Олаф Шольц (СДПН) також поки що залишається в тіні, оскільки, на відміну від своїх "зелених" партнерів по уряду, він, схоже, не хоче відключати газопровід "Північний потік-2", по якому газ має надходити з Росії до Німеччини, навіть у разі вторгнення Росії в Україну. Принаймні він цим не погрожує", - зазначається у матеріалі.

"Такою ж залежною від газу", як пише очільник зовнішньополітичної редакції Die Presse, є і позиція тієї частини федерального уряду Австрії, яка представлена Австрійською народною партією. Крім того, ці австрійські політики "ще можуть ховатися за нейтралітет".

"Міністр закордонних справ Шалленберг вважає "помилковим" ставити під сумнів "Північний потік-2", у який OMV також вклала сотні мільйонів євро. "Зелені" ведуть себе тихо. І Німеччина, і Австрія з самого початку добровільно відмовляються від свого єдиного важеля, за допомогою якого вони могли б чинити тиск на Росію", - йдеться у статті.

Читайте також: Газпром знову погрожує Молдові відключенням газу

Говорячи про те, що Росія може у відповідь "вимкнути газ", австрійський журналіст також вказує на те, що Німеччина та Австрія знехтували виробленням альтернатив російському газу після газової кризи 2005/2006 років.

"І навіть навпаки: з "Північним потоком-2" вони обходять без жодної солідарності Україну, але при цьому залишаються залежними від московської крапельниці. Стратегічне мислення з прогнозуванням виглядає інакше. Але нічого іншого не варто очікувати від Австрії, яка раз за разом нестримно кидається в обійми російському ведмедю (як експрезидент Гайнц Фішер, який нещодавно в інтерв’ю розповів лише про російську сторону цієї історії). На жаль, з боку Німеччини теж", - йдеться у статті.

Як повідомляв Укрінформ, через нарощування Росією своїх військ біля кордонів України євродепутати з комітету з закордонних справ і з підкомітету з безпеки і оборони Європейського парламенту планують відвідати Україну з місією зі збирання фактів.

19 січня держсекретар США Ентоні Блінкен прибув з візитом до Києва, де зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб «підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-