Росія готова видозмінити вимогу про нерозширення НАТО

Росія готова видозмінити вимогу про нерозширення НАТО

Укрінформ
Росія як альтернативу колективному рішенню про нерозширення НАТО готова розглянути зобов'язання США в «юридично зобов'язувальній формі» ніколи не голосувати за вступ України та інших країн до НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РБК. 

«Відома формула Бухарестського саміту 2008 року, що Україна і Грузія стануть членами НАТО, це має бути виключено, це має бути замінено розумінням, що цього не станеться ніколи. Або як альтернатива, якщо США візьмуть на себе односторонні зобов'язання в юридично зобов'язувальній формі, що вони ніколи не голосуватимуть за вступ України та інших країн до НАТО, ми готові розглянути цю опцію», - сказав заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков.

Читайте також: Відповідь РФ у разі відмови гарантувати нерозширення НАТО може бути різною – Лавров

На його думку, це був би більш простий шлях для США, за наявності відповідної та «достатньої політичної волі».

Заступник глави МЗС Росії знову заявив, що пріоритетом для Москви є чіткі та юридично зобов'язуючі гарантії з боку США того, що Україна й інші країни, проти членства яких виступає Росія, не увійдуть до НАТО.

Як відомо, минулого тижня пройшов так званий «дипломатичний марафон», на якому обговорювалися питання європейської безпеки та зниження напруження навколо України, спровокованого Росією. Розпочався він у понеділок, 10 січня, із переговорів США-Росія, на яких делегацією РФ керував Сергій Рябков.

Читайте також: Зеленський – після розмови з генсеком НАТО: Політика відкритих дверей лишається незмінною

Як повідомляв Укрінформ, на Заході експерти розглядають декілька можливих варіантів російської агресії проти України. Зокрема, в оприлюднених документах американської розвідки йдеться про те, що Росія може організувати вторгнення за участю сотні батальйонних тактичних груп, або 175 тис. військовослужбовців. Близько 50 таких груп уже розгорнуто біля України на півночі та сході, а також у Криму на півдні. Російські війська можуть також просунутися із Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-