Європа категорично відкидає погрози використання сили – Шефчович

Європа категорично відкидає погрози використання сили – Шефчович

Укрінформ
Європейська спільнота відкидає нові погрози використання сили та не сприймає старі та провальні ідеї щодо змагання сил та розподілу сфер впливу між ними.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час виступу на пленарному засіданні Європарламенту, в ході представлення програми діяльності Французького головування ЄС, заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Французьке головування починається у ажіотажному геополітичному контексті. Достатньо подивитися на наше найближче сусідство, усього у кількох годинах польоту від нас, де архітектура з безпеки нашого континенту опинилася під викликом. Як ми бачимо, знову з’явилися старі та провальні ідеї щодо змагання між силами та щодо розподілу сфер впливу. Ми, європейці, рішуче виступаємо проти того, щоб цілі країни зневажливо вважалися чиїмось «заднім двором», - наголосив представник Єврокомісії.

Читайте також: Ситуація навколо України примусила ЄС задуматися про власну безпеку – Боррель

«Ми категорично відкидаємо погрози використання сили, - недопущення цього є одним із фундаментальних принципів, на якому основана європейська безпека, як це передбачено Гельсінським заключним актом», - додав Шефчович.

Він наголосив на тому, що Євросоюз готовий застосувати заходи для реагування на цю ситуацію, якщо це стане необхідним. За його словами, європейська позиція є дуже чіткою: будь-яка подальша військова агресія проти України матиме «масивні» наслідки та високу ціну.

В той же час, віцепрезидент Єврокомісії привітав нещодавню дипломатичну активність, що знайшла прояв, зокрема, у переговорах між США і Росією, і форматі засідання Ради НАТО-Росія та зустрічі в ОБСЄ. Він підкреслив, що у цьому контексті Єврокомісія підтримує постійний контакт з Адміністрацією США.

«Ми, європейці, зробимо все, що в наших силах, щоб захистити нашу природну модель мирного демократичного управління та його центральні положення, що стосуються діалогу та дипломатії. Ми будемо захищати їх зсередини, і захищати проти зовнішніх викликів – від кібернетичних атак до гібридних загроз, такі ми бачили щойно на кордонах з Білоруссю», - підкреслив Марош Шефічович.

Читайте також: Російські «вуха вовка»: Боррель розповів про безпекові прогнози для Європи

Він нагадав, що наступні місяці французького головування в ЄС будуть дуже важливими для майбутнього Європи, оскільки саме у цей період буде прийнятий Стратегічний компас, що є «білою книгою» всієї системи європейської безпеки, та відобразить спільні стратегічні пріоритети Євросоюзу та його наміри із зміцнення власних оборонних спроможностей.

«Протягом наступних кількох місяців ми будемо проходити через визначальний період нашої історії. Європа може сподіватися на досвід та мудрість Франції», - наголосив представник Єврокомісії.

Шефчович зауважив, що Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловлює жаль з приводу неможливості взяти участь у пленарному засіданні Європейського Парламенту особисто.

Як повідомлялося, Президент Єврокомісії була вимушена скасувати свою участь у пленарному засіданні Європарламенту та повернулася із Страсбургу до Брюсселя після того, як у її водія виявили позитивний тест на COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-