Ситуація навколо України примусила ЄС задуматися про власну безпеку – Боррель

Ситуація навколо України примусила ЄС задуматися про власну безпеку – Боррель

Укрінформ
Нарощування російських військ навколо України та пов’язана з цим напруга повернули в порядок денний Європи питання щодо майбутньої архітектури безпеки, а також щодо здатності ЄС відігравати роль самостійного політичного актора.

Про це в понеділок увечері під час виступу на спільному засіданні Комітету із закордонних справ та підкомітету з безпеки й оборони Європейського Парламенту у Страсбурзі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Архітектура європейської безпеки повернулася на перші позиції європейського дипломатичного порядку денного, разом із ситуацією на сході України та вдовж українсько-російського кордону, де, відповідно до даних розвідки, знаходиться близько 100 000 російських та військ і груп сепаратистів, – близько 60 бойових груп, від Криму до Донбасу. Ця присутність значно посилилася з минулого квітня», - зауважив Боррель.

Він нагадав, що ці події стали предметом інтенсивного дипломатичного обговорення минулого тижня, включаючи двосторонню зустріч США-Росія у Женеві, зустріч у рамках НАТО і ОБСЄ. Також минулого тижня у французькому Бресті відбулася неформальна зустріч міністрів оборони та закордонних справ країн Євросоюзу (Gymnich), яка була присвячена цій темі.

«Ці питання дуже багато значать, якщо ми говоримо про майбутнє Європи та можливість для Європейського Союзу продовжувати свою роль як політичного актора. Це щось таке, чого не хоче Росія, яка, очевидно, не хоче з нами розмовляти, реалізуючи свою стратегію на розділення Західного світу», - сказав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що наразі Росія чекає від США і від НАТО письмової відповіді на свої «пропозиції» щодо «гарантій безпеки», але вже зараз зміст цієї відповіді є відомим. Ця відповідь є негативною, тому що НАТО не може прийняти позиції Росії, оскільки вони суперечать принципам, на яких десятиліттями ґрунтувалася європейська безпека ще з часів Гельсінкського Заключного акту.

Читайте також: Російські «вуха вовка»: Боррель розповів про безпекові прогнози для Європи

За словами Борреля, наступного понеділка, 24 січня, відбудеться формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, де країни ЄС продовжать обговорення питань європейської безпеки, та мають зважити на пропозиції щодо розвитку норм, прийнятих кілька десятків років тому за інших історичних обставин.

«Ми (Рада міністрів ЄС – ред.) продовжимо обговорювати – якими є наші пропозиції. Ми маємо представити пропозиції з метою передбачити, якщо це буде необхідно, якою може бути архітектура безпеки в Європі. Вона була визначена у 1975 році, але відтоді відбулося багато подій. Наприклад, Радянський Союз більше не існує. Тож перегляд архітектури безпеки в Європі не є марною ідеєю. Це може бути зроблено, якщо це буде на користь усім. Але, якщо саме це є наміром Росії – тоді вони мають змінити свій підхід та порядок денний...», - наголосив Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, минулого тижня в Європі відбулися чисельні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована внаслідок концентрації російських військ уздовж її кордонів. Серед цих заходів – неформальна зустріч міністрів оборони та міністрів закордонних справ ЄС (Gymnich), яка відбулася з ініціативи Французького головування ЄС у місті Брест. 24 січня питання європейської безпеки розглядатимуться в Брюсселі під час формального засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-