Росія в Раді безпеки ООН наклала вето на проєкт резолюції щодо змін клімату

Росія в Раді безпеки ООН наклала вето на проєкт резолюції щодо змін клімату

Укрінформ
Росія в Раді Безпеки ООН скористалася правом вето і заблокувала ухвалення резолюції Радбезу, яка передбачала включення до порядку денного цього органу питань зміни клімату як таких, що стосуються сфери безпеки та впливають на стратегію врегулювання конфліктів у світі.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, проєкт резолюції, яку підтримує переважна більшість країн світу, представили на засіданні Радбезу Ірландія та Нігер.

Співавторами проєкту виступили 113 держав, у тому числі Україна.

«Ми шкодуємо про рішення Росії, яка де-факто є постійним членом Радбезу, скористатися правом вето, щоб заблокувати прийняття цієї новаторської резолюції, - сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. - Це ще раз свідчить, що сквотерство (захоплення вільного місця, - ред.) Росії в РБ дедалі більше суперечить інтересам глобального миру і безпеки та йде всупереч позиції більшості країн-членів Організації».

Відповідно до проєкту резолюції, дедалі більша кількість країн визнає, що зміна клімату має негативні наслідки для їхньої безпеки й потребує розробки та вжиття відповідних заходів, а також зміцнення міжнародного співробітництва в цій сфері.

Нагадаємо: Росія раніше неодноразово виступала проти включення до порядку денного Радбезу питань безпеки, пов'язаних з кліматом.

Раніше Кислиця заявляв, що Російська Федерація не наважується легітимізувати свою присутність серед постійних членів Ради Безпеки ООН, оскільки проводить агресивну політику щодо інших держав і не може розраховувати на підтримку двох третин членів, як це передбачено статутом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-