Лавина дзвінків, британський інтерес та пожвавлення у «Люблінському трикутнику»

Лавина дзвінків, британський інтерес та пожвавлення у «Люблінському трикутнику»

Три події світу
Укрінформ
Велика Британія та Україна вибудовують стратегічний діалог

Інтенсивність телефонних переговорів між провідними міжнародними гравцями досягла апогею, щоправда, ясності у ситуації навколо України не стало більше. У «Люблінському трикутнику» спостерігається помітне пожвавлення контактів. Суд в Італії виправдав нацгвардійця Віталія Марківа.

Фото: DPA
Фото: DPA

Напруженість навколо України не зменшилася після розмов Джозефа Байдена з Владіміром Путіним та Байдена ж з Володимиром Зеленським. Ці президенти стали далеко не єдиними лідерами держав чи керівниками дипломатичних відомств, які минулого тижня обговорювали ситуацію навколо України. Ентоні Блінкен запевнив, що США та ЄС єдині у підтримці України. Країни G-7 солідарні у необхідності швидких дій в разі російської агресії. Путін після спілкування з Байденом порівняв ситуацію на Донбасі з геноцидом, а «голос» російського МЗС Марія Захарова – звинуватила НАТО у перекиданні озброєння та бойовиків в Україну. Ситуація нагадує радянський анекдот «Війни не буде, буде така боротьба за мир, що каменю на камені не залишиться». Україні у цій ситуації варто зосередитися на посиленні внутрішньої стійкості, адже прагнення використовувати принципи realpolitik у великих гравців не зникло.

Фото: State Department Photo by Ron Przysucha
Фото: State Department Photo by Ron Przysucha

На цьому тлі певного оптимізму додають успіхи України у діалозі з Великою Британією, яка після Brexit помітно активізувалася на міжнародній арені. Дмитро Кулеба привіз з берегів Альбіону не лише рішення про виділення мільярду фунтів стерлінгів, але і формат  діалогу стратегічного партнерства між Києвом та Лондоном. Він в умовах зростаючої турбулентності міжнародних відносин напевне не буде зайвим.

Фото: МЗС
Фото: МЗС

Країни «Люблінського трикутника» минулого тижня не лише провели міжпарламентську асамблею у Варшаві, але і зустріч національних координаторів від МЗС у Луцьку. Криза з мігрантами, актуальність якої не зникла, гібридні виклики з боку Росії, розбудова безпеки у Балто-Чорноморському регіоні – всі ці проблеми потребують узгоджених рішень Литви, Польщі та України. Напрацьовувати їх потрібно у форматі діалогу, який доцільно реалізовувати у форматі малих кроків. Нагадаю, що 3 грудня президенти країн «Люблінського трикутника» наголосили не лише на небезпеці викликів з боку РФ, але і на готовності протидіяти запуску NordStream2.

P.S. Верховний касаційний суд Італії остаточно виправдав нацгвардійця Віталія Марківа. Луснула бульбашка звинувачень, створених російською пропагандою з метою впливу на південні країни Європи. Ця перемога має важливе значення як у боротьбі за імідж України, так і у процесі донесення правди про війну на Донбасі, розв’язану Росією.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-