Тюремну лікарню у Тбілісі відкрили за три тижні до переведення туди Саакашвілі - Денісова

Тюремну лікарню у Тбілісі відкрили за три тижні до переведення туди Саакашвілі - Денісова

Укрінформ
Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова вважає, що той медичний заклад при колонії №18 неподалік Тбілісі, де наразі знаходиться голова Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїл Саакашвілі, був створений штучно.

Про це вона заявила на брифінгу в Укрінформі, відповідаючи на питання кореспондента агентства.

Вона уточнила, що грузинська влада говорить про те, що наразі достатньо професійної підготовки тих лікарів, які знаходяться у медичному закладі цієї в'язниці № 18.

“Але ця експертна рада, яка була створена народним захисником (Грузії, Ніно Ломджарією — ред.), - вони дізналися, що тільки три тижні, як була створена ця лікарня, і що лікарі там один одного взагалі не знають. І я дізналася вже з нового листа Міхеїла, що коли у його присутності цих лікарів запитали, що це за апарат (який знаходився в одному з приміщень цього медзакладу — ред.), яку саме діагностику він робить, і як він вмикається — то вони не могли про це сказати. Тобто, можна констатувати, що цей медзаклад, який був штучно створений для того, щоб надати якусь допомогу Саакашвілі, коли він голодує або для (його - ред.) виходу (з голодування - ред.), не пристосований для цього", - уточнила Денісова.

Український омбудсмен також висловила думку, що спеціалісти цього медичного закладу і їх кваліфікація не можуть забезпечити Саакашвілі здоров'я або навіть життя.

Як повідомлялося, 1 жовтня експрезидента Грузії Саакашвілі було затримано в Грузії, де проти нього порушили кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Міхеїла Саакашвілі до цивільної медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

16 листопада Денісова поінформувала, що їй відмовили у відвіданні експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 м. Глдані (Грузія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-