Закон про захист кордону Польщі дозволить обмежувати перебування у прикордонній зоні

Закон про захист кордону Польщі дозволить обмежувати перебування у прикордонній зоні

Укрінформ
Сейм Польщі під час засідання у середу прийняв зміни до закону про захист державного кордону, завдяки якому глава МВС зможе вводити заборону на перебування у прикордонній зоні.

За прийняття змін до чинного закону голосували 245 депутатів в основному провладних партій, 176 було проти, а 25 утрималися, передає кореспондент Укрінформу.

Відповідно до змін глава МВС Польщі після консультацій з головою Прикордонної служби країни відтепер зможе своїм розпорядженням вводити заборону на перебування у прикордонній зоні з метою гарантування безпеки країни. Заборона не стосуватиметься осіб, які там проживають або працюють, екстрених служб, а також учасників релігійних культів.

Законом передбачається, що в обґрунтованих випадках начальник прикордонної застави матиме змогу надавати дозвіл на перебування у забороненій зоні іншим людям, зокрема представникам ЗМІ.

Закон скасовує вікові обмеження на службу у Прикордонній службі Польщі, а також надає прикордонникам дозвіл на застосування засобів безпосереднього примусу, зокрема перцевого газу. Донині застосовувати перцевий газ у службових цілях в Польщі могли лише поліціянти.

Від 2 вересня до кінця листопада у польській прикордонній зоні з Білоруссю діє надзвичайний стан. Надалі його продовження у нинішніх умовах є неможливим. Відтак, після завершення його дії глава МВС країни матиме змогу застосувати положення нового закону.

Як відомо, із серпня на польсько-білоруському кордоні триває міграційна криза. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Наразі на території Білорусі може перебувати до 20 тисяч мігрантів, у прикордонній зоні 3-5 тисяч. В останні дні мігранти здійснили багато спроб масованого штурму польського кордону.

Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-