Мігранти з Білорусі вночі знову штурмували польський кордон

Мігранти з Білорусі вночі знову штурмували польський кордон

Укрінформ
У ніч проти 17 листопада на кордоні Польщі з Білоруссю зафіксовано чергові спроби нелегального перетину кордону мігрантами.

Про це в ефірі Польського радіо повідомив міністр національної оборони РП Маріуш Блащак, передає Укрінформ.

Урядовець зазначив, що упродовж минулої ночі сталося кілька спроб проникнення на територію Польщі невеликих груп людей.

“Ніч не була спокійною. Інтенсивність спроб була меншою, ніж у Кузниці (пункт пропуску на кордоні з Білоруссю – ред.), але методи штурму польського кордону залишаються такими ж”,- підкреслив Блащак.

Він висловив думку, що ця ситуація може затягнутися на тривалий час.

“Ситуація на кордоні не вирішиться швидко, ми маємо підготуватися на місяці або й на роки”,- підкреслив міністр.

Прикордонна служба Польщі повідомляє, що вночі в районі населеного пункту Черемха припинено спробу нелегального перетину кордону групою мігрантів із близько 50 осіб. Їх супроводжували білоруські спецслужби, які засліплювали польских правоохоронців лазерами. Мігранти кидали у бік польських військових та прикордонників каміння.

За інформацією польських прикордонників, упродовж минулої доби зафіксовано 161 спробу нелегального перетину кордону, зокрема дві силові.

У прикордонному відомстві зазначають, у наметовому містечку поблизу пункту пропуску Брузги-Кузниця з білоруського боку кордону зараз перебуває до 2 тисяч мігрантів.

За словами міністра-координатора польських спецслужб Станіслава Жарина, напередодні ввечері після штурму польського кордону в пункті пропуску Брузги-Кузниця білоруські силовики документували все на місці. Як припускає польська сторона, білоруси фіксували “докази у слідстві”.

“Дуже ймовірно, що Білорусь почне звинувачувати польську владу у нібито злочинах, скоєних у понеділок (в пункті пропуску Брузги-Кузниця)”,- підкреслив Жарин.

Як повідомлялося, 15 листопада в пункті пропуску Брузги-Кузниця вчинено масштабну спробу штурму кордону. Мігранти кидали у польських силовиків каміння, металеві труби, палиці, сльозогінні і шумові гранати. За даними польської сторони, внаслідок зіткнень на польсько-білоруському прикордонному переході поблизу Кузниці поранені 12 представників польських правоохоронних органів, зокрема дев'ятеро поліцейських, двоє прикордонників і один солдат.

Міграційна криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Станом на сьогодні на території Білорусі може перебувати до 20 тисяч мігрантів, у прикордонній зоні 3-5 тисяч.

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Фото: twitter.com/mblaszczak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-