На білоруський бізнес чекає посилення санкцій – Маас

На білоруський бізнес чекає посилення санкцій – Маас

Укрінформ
Німеччина виступає за посилення секторальних санкцій проти білоруського бізнесу, зокрема його калійної промисловості.

Про це заявив в.о. міністра закордонних справ ФРН Маас у четвер під час обговорення в Бундестазі ситуації з мігрантами на білорусько-польському кордоні.

Відносно Олександра Лукашенка «ЄС посилить і поширить свої санкції», - заявив Маас. Про це йтиметься наступного понеділка на зустрічі голів зовнішньополітичних відомств ЄС у Брюсселі.

«Час заплатити ціну... Всі персони та підприємства, які причетні до навмисної контрабанди, будуть піддані подальшим санкціям, до того ж, по всьому світу», - додав міністр.

За його словами, є й «інші можливості», зокрема, в галузі розширення секторальних штрафних заходів. Маас переконаний, і цю думку, за його словами, поділяють колеги в ЄС, у «необхідності піддати санкціям калійну галузь білоруського бізнесу». Це є тим більш нагальним, адже занадто багато загальних економічних санкцій ведуть, як кажуть, до посилення залежності Мінська від Москви.

Можновладець у Мінську, говорить Маас, заохочує мігрантів прибувати до Білорусі фальшивими обіцянками з тим, аби створити проблеми для Євросоюзу та окремим його членам, він при цьому «безсоромно грається з людськими долями, …які стають жертвами цієї цинічної владної гри». Міністр підкреслив, що відповідальним за страждання людей, які блоковані без одягу та їжі просто неба на білорусько-польському кордоні, стоїть режим Лукашенка та його помічники в Мінську, але й інші гравці, що мають бути свідомі цього.

«Ніхто не може безкарно брати участь у цих контрабандних схемах. Це є посланням країнам походження, транзиту, а також авіакомпаніям, які доставляють мігрантів у Білорусь. Їм має бути зрозуміло, що ЄС буде не готовий надалі толерувати це», - продовжив Маас.

Він сказав, що уряди всіх відповідних країн уже поінформовані про можливі наслідки. Результатом наразі стало те, що польоти до Мінська вже припинили Ірак і Йорданія. Що стосується компаній, то накласти на них санкції ЄС, з правової точки зору, непросто, адже вони формально не роблять нічого незаконного, визнав німецький політик. Але перевізники можуть постати перед тим, що окремі держави-члени можуть заборонити їм польоти до себе, зауважив глава МЗС.

Він також зазначив, що безвідносно до «інших політичних дискусій, які ведуться у ЄС», проблема наразі не в Польщі, а в Лукашенкові. Дипломат запевнив сусідню Польщу в повній солідарності. Водночас наголосив на нагальній необхідності гуманітарного забезпечення людей на кордоні, надання доступу для міжнародних гуманітарних організацій і волонтерів. Маас також повторив заклик Берліна до європейської солідарності у питанні надання притулку.

Під час обговорення на гостьовій трибуні Бундестагу перебувала одна з лідерів білоруської опозиції Світлана Тихановська.

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. 8 листопада велика група мігрантів зробила спробу силового перетину кордону з Польщею. ЄС покладає відповідальність за штучну кризу на режим у Мінську.

Ситуація загострилася 8 листопада, коли велика група мігрантів зробила спробу силового перетину кордону з Польщею.

ЄС застосує п'ятий пакет санкцій проти Білорусі через ситуацію на кордонах.

11 листопада Олександр Лукашенко заявив про можливе перекриття газопроводу Ямал-Європа у разі розширення санкцій з боку Євросоюзу

Крім того, Лукашенко повідомив, що на його прохання російська влада підключила до чергування на кордоні Білорусі з ЄС та Україною стратегічну авіацію, здатну нести ядерну зброю

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-