ЄС застосує п’ятий пакет санкцій проти Білорусі через ситуацію на кордонах – Боррель

ЄС застосує п’ятий пакет санкцій проти Білорусі через ситуацію на кордонах – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має зважити на обсяг існуючих санкцій проти режиму Білорусі та розширити їх, застосувавши п’ятий пакет обмежувальних заходів як за цинічне використання мігрантів для гібридної атаки на кордонах ЄС, так і за злочини і репресії режиму Лукашенка проти власного народу.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Брюсселі сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Повний текст виступу Борреля оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Ми бачили зображення груп людей, - будемо називати їх мігрантами, які були ескортовані озброєними представниками сил безпеки Білорусі на кордони країн ЄС, і ці зображення шокуючі. Але ситуація може погіршитися… Щоб відповісти на неї, маємо переглянути існуючий обсяг санкцій проти Білорусі та розширити його,… ухвалити 5-й пакет санкцій, який поширюватиметься на тих, хто відповідає за або бере участь у триваючій кризі на наших зовнішніх кордонах», - сказав Боррель.

Він нагадав, що лідери країн ЄС під час зустрічі у форматі Європейської ради у жовтні надали євроінституціям чіткий мандат для таких дій. Виходячи з цього, міністри закордонних справ розглянуть це питання під час зустрічі 15 листопада.

Як зауважив Боррель, криза на кордонах не має відволікти увагу Євросоюзу від того, що стоїть за ескалацією. Режим Лукашенка продовжує репресії проти власного народу, порушує фундаментальні свободи на припускається кричущих порушень прав людини. Режим системно примушує замовкнути всі незалежні голоси в країні, включаючи вільні медіа, правозахисників та представників громадянського суспільства.

Він нагадав, що з серпня минулого року більше 35 тисяч людей в Білорусі були арештовані. Офіційно відомо про 830 політичних в’язнів режиму, хоча насправді їх кількість значно більша, в країні розпущені більше 270 неурядових та громадських організацій. Представники опозиції та журналісти отримали вироки у вигляді тривалого ув’язнення в ході закритих судових процесів.

«Ми маємо продовжувати бути активними у цьому сенсі, тому що проблема полягає в самому режимі Лукашенка. Це є проблемою, і ми маємо рухатися до її коріння. Цей режим виявляє неповагу до людської гідності та людського життя. Ми маємо розвинути міжнародний механізм відповідальності за це. Ми думаємо над тим, щоб мобілізувати правові рамки Об’єднаних Націй для того, щоб вирішити цю нову кризу, створену режимом Лукашенка», - зауважив Боррель.

Читайте також: У Польщі погодили будівництво «стіни» на кордонах з трьома країнами, серед них - Україна

Як повідомлялося, 8 листопада велика група мігрантів зробила спробу силового перетину кордону з Польщею. Зараз на кордоні у кількох місцях перебувають до 3-4 тисяч мігрантів, загалом їх кількість у Польщі може сягати 15 тисяч. За даними Польщі, із Близького Сходу до Білорусі цих мігрантів перевозять білоруська "Белавіа" та російський "Аерофлот".

Сьогодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час спільної пресконференції із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у Варшаві попросив скликати позачергове засідання Європейської Ради найближчим часом та у режимі відеоконференції для обговорення ситуації, що склалася на кордоні країни з Білоруссю, та шляхів її вирішення.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-