ФСБ затримала імовірних учасників розслідування отруєння Навального

ФСБ затримала імовірних учасників розслідування отруєння Навального

Укрінформ
Федеральна служба безпеки Росії затримала у Москві трьох людей, яких підозрює у передачі особистих даних своїх співробітників, звинувачених Олексієм Навальним у скоєнні замаху на нього.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

ЗМІ з посиланням на джерела у правоохоронних органах називають імена затриманих – Петро Катков, Олександр Зеленцов та Ігор Зайцев.

"За даними Baza, усі троє працювали у приватному детективному агентстві «Лекс Гранд». На замовлення соратників Навального вони отримали білінги співробітників ФСБ, виходячи з яких стало ясно, що російські спецслужби стежили за Навальним упродовж кількох років і таємно супроводжували його в поїздці, після якої політик знепритомнів і впав у кому", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Навальний став лауреатом премії Сахарова

Каткову, Зеленцову та Зайцеву висунуто звинувачення у підробці державних документів, завдяки яким детективи змогли отримати білінги в салонах мобільного зв’язку, та порушенні таємниці телефонних переговорів. Затриманим загрожує до чотирьох років позбавлення волі. За даними ЗМІ, вони не знали, чиї телефонні номери «пробивали», і не знали, що фактично допомагають Навальному розслідувати замах на нього.

Раніше кримінальні справи через передачу даних про співробітників ФСБ, які стежили за Навальним, були порушені проти петербурзького поліцейського та співробітника відділу поліції з Самари.

Читайте також: Розслідування про отруєння Навального отримало премію «Еммі»

У грудні 2020 року Володимир Путін заявляв, що дані про співробітників ФСБ, що з’явилися в справі Навального, – це робота американських спецслужб. Президент Росії не став заперечувати, що за опозиціонером «доглядали», але на питання про причетність російської влади безпосередньо до замаху відповів: «Хотіли б отруїти – довели б справу до кінця».

Як повідомляв Укрінформ, Навальному стало зле в літаку 20 серпня 2020 року дорогою з Сибіру до Москви. Його поклали до лікарні в Омську, а за два дні доправили до Берліна. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

Згідно з інформацією, що надійшла з клініки «Шаріте», Олексій Навальний був отруєний речовиною з групи інгібіторів холінестерази. У неї входять як органофосфати, так і інші субстанції.

Читайте також: В Росії Навального звинувачують у створенні «екстремістської спільноти»

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера, звинувачуючи Захід і ОЗХЗ в маніпулюванні фактами та в політизації справи.

У лютому 2021 року суд замінив Олексію Навальному умовний строк на реальний у справі «Ів Роше». З березня він відбуває покарання у ВК-2 у Володимирській області. З урахуванням часу, проведеного в СІЗО і під домашнім арештом, Навальний має провести в колонії два з половиною роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-