У справі МН17 хочуть опитати курського комбрига – РФ ігнорує звернення

У справі МН17 хочуть опитати курського комбрига – РФ ігнорує звернення

Укрінформ
Російська влада не відповідає на звернення щодо можливості опитати командира 53-ї зенітної бригади, що базується в Курську, Сергія Мучкаєва.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначив, що на відповідні запити від російської влади не було отримано відповіді.

Своєю чергою нідерландський прокурор Тейс Бергер наголосив, що не бачить сенсу наполягати на можливості поставити Мучкаєву питання, бо РФ не хоче надавати жодної інформації про 53-тю зенітну бригаду. Тож чекати можливості опитати Мучкаєва безглуздо.

“Кілька разів зверталися до РФ. На попередні запити щодо допомоги ще від 2018 року, в яких йшлося про "Бук", зокрема, де він був і хто керував, жодної відповіді не було”, - сказав він.

Захист одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу – зазначив, що поки не зміг обговорити зі своїм клієнтом деякі матеріали, які було отримано від слідчого судді.

Читайте також: Справа МН17: у Нідерландах сьогодні чергове судове засідання

Також під час свого виступу нідерландський адвокат Сабіна тен Дусхате, яка представляє інтереси Пулатова, заявила, що прокуратура не взяла до уваги важливу, на її думку, для суду інформацію.

Зокрема, захист Пулатова обурений, що прокуратура проігнорувала свідка S45, який, начебто, служив у 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ із Курська і думку якого, літак рейсу МН17 не був знищений "Буком".

“Як таке можливо, що прокуратура не вважає це важливим та актуальним”, - наголосила вона.

Читайте також: Росія залякує адвокатів родичів жертв трагедії МН17 - ЗМІ

Крім того, захист Пулатова наполягає на перевірці достовірності показів свідка М58, який заявив, що був поблизу місця запуску ракети і бачив, що була випущена ракета з “Бука”.

Адвокатка Сабіна тен Дусхате також підкреслила, що захист не зміг поставити усі свої питання свідку М58, який вкрай важливий, адже він заявив, що був поблизу місця запуску ракети.

“Ми мали змогу почути M58, але ми не були в одній кімнаті, а його голос був спотворений, і він носив липкі вуса й перуку”, – сказала адвокатка Пулатова.

Читайте також: Правда проти брехні: нові докази російського сліду в катастрофі МН17

Своєю чергою, нідерландський прокурор Тейс Бергер наголосив, що надана інформація свідком S45 не є особливою та важливою для справи, адже той заявив, що не причетний до трагедії МН17 і нічого про це не знає.

А щодо свідка М58, який у програмі захисту, то прокуратура не бачить потреби знову опитувати свідка. Він також наголосив, що захист Пулатова мав змогу поставити йому свої запитання.

Наступне засідання відбудеться 2 листопада о 15:00, за місцевим часом.

Читайте також: Росія не скаже правду про MH17, треба продовжувати збір інформації – Bellingcat

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах у судовому комплексі “Схіпхол" розпочався 10-й блок слухань у справі про збиття літака рейсу МН17.

Слідчий суддя завершив попереднє розслідування до 1 листопада 2021 року.

Згідно з попереднім графіком, слухання проходитимуть 1-2, 8-9, 15-17 листопада.

Очікується, що 8 листопада родичі загиблих продовжать виступи у суді.

Планується, що у вівторок, 9 листопада, будуть обговорені звернення та позови потерпілих. 15 та 16 листопада прокуратура матиме заключне слово, зокрема, щодо винесення вироку. Також суд залишає за собою можливість проведення судового засідання у середу, 17 листопада.

Читайте також: За цим відбитком пальця її ідентифікували: на суді у справі МН17 мати показала своє тату

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-