Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Правда проти брехні: нові докази російського сліду в катастрофі МН17

Правда проти брехні: нові докази російського сліду в катастрофі МН17

Укрінформ
Новий напрямок розслідування трагедії MH17 – суд Нью-Йорка доєднається до викриття злочинів РФ і «ДНР»

Гібридна операція Кремля з дискредитації офіційного міжнародного розслідування та поширення власних суперечливих версій злочину у справі збитого терористами над Донбасом літака рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» триває вже восьмий рік. І це роки постійної дезінформації, відвертої брехні та невизнання результатів розслідування, адже Росія й дотепер не визнала переконливих фактів причетності до злочину та не йде на співпрацю зі слідством. А ще – це роки смутку, сліз родичів загиблих, боротьби, пошуку правди та винуватця.

Новий напрямок цієї боротьби отримав розвиток днями, оскільки суд Нью-Йорка таки дав хід позову американської родини до російських банків ВТБ й «Сбербанк России», де йдеться про звинувачування російських банківських установ у сприянні тероризму, а саме про переказ коштів бойовикам «ДНР». Відповідний позов до російських банків сімʼя 18-річного Куїна Шансмана, який загинув на борту літака, збитого терористами, подала ще у 2019 році. Адвокати позивачів надали до суду документи, які свідчать про те, що через кореспондентські рахунки Сбербанку та ВТБ в Bank of America і Bank of New York Mellon були відправлені щонайменше два грошових перекази, адресовані «ДНР». Позивачі стверджують, що Сбербанк регулярно використовував американські банки для переказів таких «благодійних внесків» сепаратистам. Серед інших доказів, зокрема, було надано спеціальні інструкції, розміщені свого часу онлайн, де сепаратисти прозоро пропонували користуватися рахунками саме цих двох російських банків в Америці для подібних пожертвувань. І ось тепер окружний суддя Ендрю Картер таки ухвалив рішення про те, що американські суди мають юрисдикцію у цій справі, адже згідно з американським законодавством, яке стосується боротьби з тероризмом, позови можуть подаватися проти банків, які надають матеріальну підтримку терористичним угрупованням.

суд Нью-Йорка
Суд Нью-Йорка

Родичі загиблого американського юнака наполягають на тому, що саме російські банківські установи надавали послідовну, навмисну ​​і систематичну фінансову підтримку терористам – самопроголошеній «ДНР», яка і несе відповідальність за крах лайнера. З цією думкою, звичайно ж, не погоджуються представники російських банків, які раніше вимагали відхилити позов родичів підлітка. Серед аргументів росіян не приймати позов до розгляду – відсутність доказової бази для застосування закону про боротьбу з тероризмом. Російські банки звертали увагу на те, що навіть після уточнення позовної заяви в жовтні 2020 року родичам загиблого підлітка, на їхню думку, не вдалося представити докази на підтримку своїх тез. Разом з тим, Сбербанк вказував навіть на помилкове розуміння позивачами американського законодавства, відстоюючи свої позиції та невинуватість. Однак, американський суд вирішив інакше та залишив без задоволення клопотання Сбербанку й ВТБ і згодом дав початок розгляду справи.

Росія всіма силами намагається перешкодити розслідуванню і викриттю своєї причетності до злочину. Кремль, за традицією, активно застосовує свої спецслужби для приховування терористичних дій на міжнародному рівні. І суд у справі малазійського Боїнга МН17 також не став винятком. Державна прокуратура Нідерландів неодноразово звинувачувала Росію у намаганні завадити законному розслідуванню катастрофи рейсу МН-17, зокрема – залякуючи свідків. Залюбки застосовують росіяни і свій «улюблений» прийом – хакерські атаки. Зокрема, Нідерландська спецслужба AIVD заявляла про серйозну атаку на систему і бази даних поліції. Хакери проникли в систему через сервер Академії поліції – й сталося це саме в той час, коли поліція розслідувала кримінальну справу по МН17. Та попри усі ці спроби, слідчі переконані, що мають достатньо доказів для звинувачення Росії у збитті літака. Це і залишки лайнера та ракети, що його вразила, з унікальним серійним номером, перехоплені телефонні розмови підозрюваних, дані супутників і радарів, а також фото- та відеозйомки того, як транспортували «Бук» до місця пострілу й назад. Спільна міжнародна слідча група, до складу якої увійшли Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, дійшла висновку, що літак над Донбасом 17 липня 2014 року збила військова ракета серії 9М38, випущена з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який перебував на території, підконтрольній проросійським сепаратистам.

Нагадаємо, що процес у справі про збиття над територією України пасажирського літака авіакомпанії «Малайзійських авіаліній» розпочався в березні 2020 року в Окружному суді Гааги. У листопаді 2020 року суд вирішив, що альтернативні версії, зокрема атаку військового літака і пуск ракети українським «буком», більше не розглядатимуть. Суд визнав, що прокуратурі вдалося зібрати достатню кількість доказів того, що всі альтернативні версії помилкові. У причетності до загибелі літака й смерті 298 осіб звинувачують трьох громадян Росії та одного громадянина України, що воювали на боці терористичної самопроголошеної «ДНР». У червні цього року суд розпочав розгляд справи по суті, де відбулася демонстрація усіх усних доказів у справі, а вже у вересні родичі загиблих у катастрофі рейсу MH17 давали свідчення і говорили про свій біль, про те, як їх ранить дезінформація та невизнання своєї причетності й відповідальності винними. Багато з них напряму звинувачували Росію й Путіна у трагедії та закликали визнати провину і причетність до катастрофи МН17. Слухання по справі відновляться 1 листопада 2021 року, а рішення суду варто очікувати вже у другій половині 2022 року. Й увесь світ сподівається, що воно буде справедливим та невідворотним, а винуватці отримають заслужене покарання.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-