Чотири країни закликали Іран повернутися до ядерної угоди

Чотири країни закликали Іран повернутися до ядерної угоди

Заява
Укрінформ
Глави чотирьох впливових держав – Франції, Німеччини, Британії й США – виступили зі спільною заявою по Ірану, закликавши Тегеран повернутися до повного виконання Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), відомого як «іранська ядерна угода».

Текст заяви оприлюднений у суботу Білим домом, повідомляє Укрінформ.

«Нинішня ситуація підкреслює важливість досягнення рішення шляхом переговорів, що передбачає повернення Ірану та США до повної відповідності СВПД та забезпечує основу для продовження дипломатичної взаємодії з метою розв’язання решти розбіжностей – як занепокоєнь із нашого боку, так і з боку Ірану», - зазначається в документі.

Глави держав підкреслили, що стурбованість навколо ситуації зростає на тлі заяв Тегерана про зупинення переговорів щодо СВПД, його провокаційних дій, пов'язаних із виробництвом високозбагаченого урану, а також звуження співпраці з МАГАТЕ. У цьому зв’язку в спільній заяві глав чотирьох держав підкреслюється рішучість гарантувати, що Іран ніколи не зможе розробити або придбати ядерну зброю.

Читайте також: Іран планує збільшити збагачення урану на об’єкті в Натанзі – ЗМІ

Якщо ж Іран повернеться до виконання СВПД, це забезпечить йому скасування санкцій з позитивними перспективами для зростання іранської економіки. Глави держави висловили впевненість у можливості досягнення порозуміння та поновлення дії угоди.

«Це стане можливим лише в тому випадку, якщо Іран змінить курс. Ми закликаємо президента Райсі скористатися цією можливістю та повернутися до добросовісних зусиль для швидкого завершення наших переговорів. Це єдиний надійний спосіб уникнути небезпечної ескалації, яка не відповідає інтересам жодної країни»,- підкреслюється в заяві.

Читайте також: Місія в Ірані опинилася під загрозою - МАГАТЕ

Як повідомляв Укрінформ, Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як експрезидент США Дональд Трамп вивів Вашингтон із угоди СВПД та почав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою нових жорстких санкцій США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-