Місія в Ірані опинилася під загрозою - МАГАТЕ

Місія в Ірані опинилася під загрозою - МАГАТЕ

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про обмеження роботи програми моніторингу на ключовому об’єкті в Ірані.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NBC News з посиланням на інтерв’ю генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Маріано Гроссі.

Він сказав, що не зміг встановити той тип прямого спілкування з урядом Ірану, який у нього був до обрання нового уряду під керівництвом Ебрагіма Раїсі у червні.

«Я досі не розмовляв з новим міністром закордонних справ», – зауважив Гроссі. Водночас він висловив сподівання, що матиме можливість зустрітися з міністром незабаром.

Читайте також: Іран досі не пояснив сліди ядерних матеріалів на незаявлених об’єктах - МАГАТЕ

Гроссі заявив, що Іран дозволив МАГАТЕ доступ до більшості камер на своїх об'єктах, за одним важливим винятком: закритим залишився об'єкт у передмісті Тегерану, що виготовляє деталі для центрифуг та який зазнав аварії у червні цього року.

Іран пояснює відмову МАГАТЕ у доступі до об’єкта тим, що триває розслідування нападу.

Без такого доступу програма моніторингу та верифікації МАГАТЕ в Ірані «вже неповноцінна», зазначив Гроссі.

Читайте також: В іранському військовому дослідному центрі сталася пожежа - ЗМІ

Як повідомлялося, іранська ядерна угода, що має офіційну назву «Спільний всеосяжний план дій» (JCPOA), була укладена 2015 року під час президентства Обами у форматі P5+1 (п'ять постійних членів РБ ООН, а також Німеччина з залученням ЄС). Угода передбачала скасування більшості санкцій проти Тегерану в обмін на припинення його ядерної програми.

Читайте також: Іран пішов на поступки МАГАТЕ щодо власної ядерної програми

На початку вересня Іран відвідав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. За підсумками візиту було повідомлено, що Тегеран дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії обслуговувати камери спостереження на заявлених ядерних об'єктах в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-