Компанія Merck безкоштовно поділиться ліцензією на таблетки від COVID-19

Компанія Merck безкоштовно поділиться ліцензією на таблетки від COVID-19

Укрінформ
Американська фармацевтична компанія Merck надала на безоплатній основі ліцензію на свої експериментальні пігулки для лікування COVID-19 «Молнупіравір» Патентному пулу лікарських засобів (MPP), який підтримує ООН.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The New York Times.  

Як зазначається, ця угода дозволить виготовляти і дешево продавати препарат у бідних країнах, де катастрофічно не вистачає вакцин проти COVID-19.

Угода з Патентним пулом лікарських засобів - організацією, яка працює над тим, щоб лікування та технології були доступними у всьому світі, дозволить компаніям у 105 країнах, переважно в Африці та Азії, субліцензувати рецептуру для противірусних таблеток та почати їх виготовлення.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні Merck звернулася до Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США та Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) із запитом на дозвіл масового виробництва таблеток для лікування COVID-19. Також компанія подала заявку на реєстрацію препарату до Департаменту охорони здоров’я Канади.

Читайте також: Таблетки від COVID: європейський регулятор почав прискорений процес ліцензування

«Молнупіравір» спочатку розроблявся фармацевтичною компанією Drug Innovation Ventures (DRIVE) при Університеті Еморі як препарат для лікування грипу. Згодом технологію викупила інша американська фармкомпанія Ridgeback Biotherapeutics, яка підключила до розробки препарату Merck.

Розробник заявляє, що за даними випробувань, препарат удвічі знижує ймовірність госпіталізації або смерті при COVID-19.

Читайте також: ВООЗ планує постачати таблетки від коронавірусу у бідні країни - ЗМІ

Компанія готова до кінця 2021 року виготовити 10 мільйонів курсів лікування (40 таблеток для курсу, що розрахований на 5 днів), а потім ще наростити масштаби виробництва.

Противірусна таблетка, у разі схвалення, могла би зміцнити двосторонній підхід до пандемії: лікування за допомогою ліків і профілактика, в першу чергу, за допомогою вакцинації.

Фото: The Telegraph

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-