Суд ЄС наклав на Польщу щоденний штраф у мільйон євро

Суд ЄС наклав на Польщу щоденний штраф у мільйон євро

Укрінформ
Суд ЄС у середу ухвалив рішення накласти на Польщу штраф у розмірі 1 млн євро щодня за невиконання Варшавою попереднього рішення цього суду призупинити роботу Дисциплінарної палати Верховного суду, яку європейський орган правосуддя вважає інструментом тиску влади на незалежних суддів.

Реагуючи на рішення суду ЄС, представники польської влади назвали його узурпацією і шантажем з боку європейських органів, передає кореспондент Укрінформу. 

"З огляду на те, що Польща не призупинила застосування національних положень, що, зокрема, стосуються повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду, її зобов’язали платити Єврокомісії регулярний штраф у розмірі 1 млн євро щодня", - йдеться в повідомленні суду ЄС.

У суді зазначили, що виконання попереднього рішення суду в цій справі від 14 липня цього року є "необхідністю для уникнення серйозної і незворотньої шкоди юридичному порядку в ЄС і заради цінностей, на які спирається ЄС, зокрема цінності верховенства права".

Читайте також: Фон дер Ляєн – про скандальне рішення Польщі: Єврокомісія не виключає «фінансові інструменти»

Реагуючи на це рішення, заступник міністра юстиції Польщі Себастіан Калета написав у Твітері, що суд ЄС перевищує свої повноваження, нехтує польською Конституцією і вироками Конституційного трибуналу Польщі. Він назвав ці дії суду в Люксембурзі "узурпацією і шантажем". 

У свою чергу, речник уряду Польщі Пьотр Мюллер повідомив в середу, що політика "покарань і шантажу є невідповідним шляхом" з боку ЄС. Він підкреслив, що організація системи судочинства перебуває у виключних повноваженнях країн-членів.

Читайте також: В ЄС не поступляться Польщі через скандальне рішення Конституційного трибуналу

Як інформувало агентство, минулого тижня в Європарламенті відбулася дискусія на тему стану верховенства права в Польщі і рішення Конституційного трибуналу РП, який 7 жовтня визнав перевагу Конституції країни над окремими нормами ЄС. Глава польського уряду під час свого виступу в ЄП 19 жовтня заявив, що Польща не погоджується з централізацією повноважень Брюсселя і вважає шантажем з боку інституцій ЄС та європейських політиків їхню позицію щодо Варшави.

Це вже другий значний штраф, який суд ЄС наклав на Польщу останній часом. Зокрема, суд в Люксембурзі 20 вересня зобов'язав Польщу платити Єврокомісії щодня 500 тис. євро штрафу за експлуатацію шахти з видобутку бурого вугілля "Турув" на польсько-чеському кордоні. Попри попереднє рішення цього суду призупинити її роботу, уряд Польщі відмовляється це робити, пояснюючи це тим, що шахта та розташована поряд електростанція становлять 4-7% енергетичного балансу країни, де працюють тисячі людей, які можуть втратити роботу. Наразі Польща відмовляється платити штраф Єврокомісії й очікує на відновлення переговорів з Чехією, аби досягти комромісу щодо роботи шахти у прикордонній зоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-