Росія приховує та замасковує виконання рішень міжнародних судів – Золотарьова

Росія приховує та замасковує виконання рішень міжнародних судів – Золотарьова

Укрінформ
Росія не хоче визнавати, що не виконує рішень міжнародних судів.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповіла директор департаменту міжнародного права МЗС, агент України Оксана Золотарьова.

“Росія приховує та замасковує свої виконання рішень. Це відбулося з нами, а також зі справою Нідерландів проти РФ щодо захоплення судна Arctic Sunrise. Тут важливим елементом, на мою думку, є внутрішня ситуація в РФ, оскільки Росія не тільки перед усім світом, а й перед своєю внутрішньою аудиторією заявляє про те, що вони, начебто, не визнають рішення суду. І далі їм потрібно зберегти своє ж обличчя перед самими собою та своїми громадянами, підтримуючи оцей наратив про те, наскільки вони є супердержавою чи суперімперією, яка не підкоряється”, - сказала вона.

За словами представниці МЗС, РФ грає у свою гру, і очевидно, що їм треба грати на два фронти – і на міжнародний, і на внутрішній. Оскільки невиконання рішень таких інстанцій – це дуже серйозно для міжнародного співтовариства.

Вона також наголосила, що під час слухань у Гаазі українська сторона намагалася переконати арбітражний трибунал у тому, що діяльність, яку проводили українські моряки, за своєю суттю не мала нічого спільного з військовою діяльністю. Незважаючи на те, що здійснювалася військово-морськими силами.

Читайте також: Слухання у Гаазі: росіяни винесли з захоплених українських кораблів все, що можна було винести

“Вони просто переходили з однієї точки в іншу. Це так само, як, наприклад, зустріти на вулиці військового, який іде з частини до свого гуртожитку. Він не здійснює жодної військової діяльності. Ми казали про те, що Росія проти наших військових кораблів не здійснювала військової діяльності. Те, що вони робили – це класика застосування правоохоронних механізмів для того, щоб затримати та кримінально переслідувати”, - наголосила вона.

А ще підкреслила, що рішення міжнародного трибуналу з морського права є обов'язковими до негайного виконання, і що саме про це написано у Конвенції ООН з морського права.

“Ми говорили про те, що погіршення спору так само становить елемент нашого спору за цією Конвенцією, та про те, що ми виконали всі необхідні досудові передумови виконання спору. І, звичайно, ми говорили про те, що міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі визнав свою попередню юрисдикцію та видав обов’язковий наказ, який було тоді прийнято 19 голосами проти 1”, - підкреслила Золотарьова.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний арбітражний суд, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, провів у Гаазі слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці.

11 жовтня виступала РФ, а 12 жовтня слово мала українська делегація.

Вступне слово, зроблене агентами кожної зі сторін, транслювалося в режимі реального часу.

Другий раунд дебатів сторін відбувся 14 та 15 жовтня.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що сталося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-