Працівники посольства США у Колумбії поскаржилися на «гаванський синдром»

Працівники посольства США у Колумбії поскаржилися на «гаванський синдром»

Укрінформ
Американські чиновники розслідують можливі випадки «гаванського синдрому» у співробітників посольства США в Колумбії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на BBC.

Зазначається, що дана інформація з’явилася напередодні візиту до Колумбії держсекретаря США Ентоні Блінкена.

У вівторок видання The Wall Street Journal написало, що електронні листи, надіслані послом США в Колумбії Філіпом Голдбергом, підтверджують низку «незрозумілих інцидентів зі здоров'ям» або UHI - термін, який уряд США використовував для «гаванського синдрому», які виникли з середини вересня.

Президент Колумбії Іван Дуке заявив, що країна розслідує ці повідомлення на чолі з США.

Американці, які постраждали від «гаванського синдрому», описали, що відчували інтенсивний і болючий звук у вухах. Деякі з постраждалих скаржилися на запаморочення та підвищену втомлюваність.

Минулої п’ятниці у посольстві США у Берліні заявили, що співробітники диппредставництва також скаржилися на загадковий «гаванський синдром», від якого вже постраждало близько 200 американських дипломатів, співробітників спецслужб і членів з сімей по всьому світу.

Після цього президент США Джо Байден виступив із заявою, пообіцявши знайти «причину та винних».

У липні влада Австрії спільно з американським урядом почали розслідування випадків появи «гаванського синдрому» у співробітників посольства США у Відні.

У вересні директор ЦРУ Білл Бернс дізнався, що один із членів його команди під час візиту до Делі на початку вересня зазнав атаки невідомим пристроєм, що спричиняє так званий гаванський синдром, і був змушений звернутися до шпиталю.

Читайте також: Пентагон просить службовців негайно доповідати про ознаки «гаванського» синдрому

Як повідомляв Укрінформ, уперше про так званий гаванський синдром заговорили у 2016-2017 роках. Американські дипломати й службовці в Гавані почали відчувати різке погіршення стану здоров’я. Вважається, що вони тоді піддалися впливу мікрохвильового або акустичного випромінення, застосованого іноземними спецслужбами через стіни готелю, де вони проживали.

Наступні випадки, під час яких постраждали американці, були зареєстровані в Китаї, Європі, Азії, а також у самих Сполучених Штатах. Вважається, що подібною технологією володів свого часу Радянський Союз, після чого вона могла поширитися іншими країнами.

Фото: GOOGLE MAPS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-