У співробітника ЦРУ в Індії трапився «гаванський» синдром, підозрюють акустичну зброю – CNN

У співробітника ЦРУ в Індії трапився «гаванський» синдром, підозрюють акустичну зброю – CNN

Укрінформ
Директор ЦРУ Білл Бернс дізнався, що один із членів його команди під час візиту до Делі на початку вересня зазнав атаки невідомим пристроєм, що спричиняє так званий «гаванський синдром», і був змушений звернутися до шпиталю.

Про це повідомив у понеділок американський телеканал CNN із посиланням на три джерела, ознайомлені з питанням, передає Укрінформ.

«Інцидент стривожив американський уряд і змусив Бернса «кипіти» від гніву», - розповів один зі співрозмовників.

Двоє інших джерел пояснили, що в ЦРУ сприйняли це як прямий сигнал Бернсу, що ніхто не застрахований від атак, у тому числі особи з особистого оточення керівника Центрального розвідувального управління США.

Читайте також: Директор ЦРУ таємно зустрівся з лідером талібів у Кабулі – ЗМІ

Це не перший випадок, коли цією зброєю був атакований представник близького кола високопоставленого чиновника адміністрації. Минулого місяця таким чином був затриманий візит віцепрезидентки США Камали Гарріс до В’єтнаму, коли кілька представників американської команди повідомили про ознаки «гаванського синдрому» безпосередньо перед її приїздом.

Тим не менше, ситуація в Індії може мати драматичні наслідки, адже графік директора ЦРУ зберігається в таємниці. «Тож, серед офіційних кіл США існує глибока стурбованість з приводу того, як зловмисники могли дізнатися про візит та спланувати таку атаку», - зазначається в повідомленні.

Водночас, за інформацією російських ЗМІ, у цей самий час у Делі перебував секретар Радбезу РФ Ніколай Патрушев, який контролює російські спецслужби.

Читайте також: Пентагон просить службовців негайно доповідати про ознаки «гаванського» синдрому

Як повідомляв Укрінформ, уперше про так званий гаванський синдром заговорили в 2016-2017 роках. Американські дипломати й службовці в Гавані почали відчувати різке погіршення стану здоров’я. Вважається, що вони тоді піддалися впливу мікрохвильового або акустичного випромінення, застосованого іноземними спецслужбами через стіни готелю, де вони проживали.

Наступні випадки, під час яких постраждали американці, були зареєстровані в Китаї, Європі, Азії, а також у самих Сполучених Штатах. Вважається, що подібною технологією володів свого часу Радянський Союз, після чого вона могла поширитися іншими країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-