Директор ЦРУ таємно зустрівся з лідером талібів у Кабулі – ЗМІ

Директор ЦРУ таємно зустрівся з лідером талібів у Кабулі – ЗМІ

Укрінформ
Директор Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) Вільям Бернс у понеділок, 23 серпня, провів таємну зустріч з ватажком радикального ісламістського руху "Талібан" Абдулом Гані Барадаром в Кабулі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

Дана зустріч, про яку спочатку повідомило видання The Washington Post з посиланням на джерела, стала першою на вищому рівні між американською стороною та "Талібаном".

Американський чиновник повідомив CNN, що зустріч відбулася за вказівкою президента США Джо Байдена, що демонструє думку всередині адміністрації, що Бернс є одним з найбільш досвідчених дипломатів, який має найбільшу довіру у команді Байдена.

Читайте також: Таліби хочуть створити «раду дванадцятьох» для управління Афганістаном – ЗМІ

Інший чиновник назвав зустріч «обміном думок щодо того, що потрібно зробити» до 31 серпня, коли США мають намір вивести усі свої війська з Афганістану.

У ЦРУ відмовилися від коментарів щодо даної інформації.

Як повідомляв Укрінформ, радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан. Ця заява зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії. Рух використовував назву «Ісламський емірат Афганістан» під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

Читайте також: ООН має численні свідчення про злочини талібів, включно з масовими стратами

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики Талібану відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора Талібану.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до столиці Афганістану. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Читайте також: Лідер антиталібської коаліції відхилив ультиматум ісламістів

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен у режимі відеоконференції обговорив ситуацію в Афганістані з міністрами закордонних справ країн Великої сімки та Верховним представником Європейського Союзу.

Учасники переговорів «підкреслили необхідність безпечного проїзду для тих, хто хоче покинути Афганістан, та необхідність всеосяжного політичного врегулювання, яке захистить основні права людини» в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-