Таліби хочуть створити «раду дванадцятьох» для управління Афганістаном – ЗМІ

Таліби хочуть створити «раду дванадцятьох» для управління Афганістаном – ЗМІ

Укрінформ
Лідери радикального ісламістського руху «Талібан» планують сформувати раду з 12 осіб для керівництва Афганістаном.

Про це повідомляє американський журнал Foreign Policy з посиланням на джерела, близькі до керівництва руху, передає Укрінформ.

Також таліби запропонують деяким поступливим членам колишнього уряду, підтримуваного США, міністерства за своїм вибором, оскільки вони прагнуть сформувати прийнятну для міжнародної спільноти адміністрацію, заявили джерела.

Як зазначається, трьома найвпливовішими людьми у раді керівництва будуть мулла Абдул Гані Барадар, співзасновник талібів, Мулла Мохаммад Якуб, син засновника групи Мулли Мохаммада Омара та людини, який стоїть за переможною військовою стратегією, та Халіл Хаккані, старший діяч мережі Хаккані, відповідальний за деякі з найжорстокіших терактів за останні 20 років, занесений у чорний список ООН та Сполучених Штатів.

Видання пише, що разом ці люди представляють один з найбільших у світі картелів злочинців та терористів. Щороку вони заробляють мільярди доларів на виробництві і обороті героїну та метамфетаміну, а також контрабанді гірничодобувних активів, включаючи мармур, літій і дорогоцінні камені.

Керівництво руху «хоче виглядати якомога більш інклюзивним», заявили різні джерела. Неофіційні переговори з формування органу влади вже почалися між талібами та координаційною радою, створеною колишнім президентом Хамідом Карзаєм і главою Вищої ради з національного примирення Афганістану Абдуллою Абдуллою, пише видання.

Невід'ємною частиною прагнення до міжнародного визнання є твердження талібів про те, що вони не будуть домагатися відплати прихильникам попереднього уряду або захисникам гарантованих конституцією прав, включно з рівністю жінок, свободою слова і повагою прав людини, йдеться у публікації.

Читайте також: ООН має численні свідчення про злочини талібів, включно з масовими стратами

Як повідомляв Укрінформ, радикальний ісламістський рух «Талібан» проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан. Ця заява зроблена в 102-ту річницю незалежності Афганістану від Британської імперії. Рух використовував назву «Ісламський емірат Афганістан» під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. Минулого тижня щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики Талібану відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора Талібану.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в місто. Талібан заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен у режимі відеоконференції обговорив ситуацію в Афганістані з міністрами закордонних справ країн Великої сімки та Верховним представником Європейського Союзу.

Учасники переговорів «підкреслили необхідність безпечного проїзду для тих, хто хоче покинути Афганістан, та необхідність всеосяжного політичного врегулювання, яке захистить основні права людини» в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-