Серед дипломатів США в Німеччині зафіксували «Гаванський синдром» – WSJ

Серед дипломатів США в Німеччині зафіксували «Гаванський синдром» – WSJ

Укрінформ
Щонайменше двоє американських посадовців, що працюють у Німеччині, звернулися по медичну допомогу після появи симптомів загадкової недуги, відомої як «Гаванський синдром».

Як передає Укрінформ, про це пише The Wall Street Journal з посиланням на американських дипломатів.

За їхніми словами, симптоми, зокрема нудота, сильні головні болі, біль у вухах, утома, безсоння і млявість, почали проявлятися в останні місяці, і постраждалі не могли працювати. Це перші випадки, зареєстровані в країні НАТО, де розміщені американські війська і ядерна зброя.

Посольство США в Німеччині поки що не інформувало німецький уряд, оскільки проводить внутрішнє розслідування.

Подібні інциденти були зафіксовані серед американських службовців і в інших європейських країнах.

Деякі постраждалі були співробітниками розвідки або дипломатами, що працюють над пов'язаними з Росією питаннями, такими як експорт газу, кібербезпека та політичне втручання.

Набір цих симптомів уперше був зафіксований у 2016 році серед американських дипломатів на Кубі, а потім вони були помічені в Китаї, Росії і зовсім недавно - в Австрії. Непідтверджені випадки зареєстровані в Польщі, Тайвані, Грузії і навіть у Вашингтоні. Припускають, що ці скарги можуть бути спричинені використанням радіочастотної енергії, наприклад мікрохвильового випромінювання.

Читайте також: Американські дипломати на Кубі стали жертвами «акустичної атаки» - CNN

В Австрії постраждали близько двох десятків американських дипломатів та службовців, після чого влада цієї країни почала розслідування. За словами австрійського чиновника, знайомого зі справою, більшість американців були співробітниками розвідки.

Спочатку розслідуванням зайнялася австрійська контррозвідка, потім справу було передано місцевому аналогу ФБР, а тепер, за даними видання, нею займаються також правоохоронні та розвідувальні органи США.

Фото: KAY NIETFELD/ZUMA PRESS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-