Токсичний для людей: Євросоюз заборонить в продуктах поширений харчовий барвник серії «E»

Токсичний для людей: Євросоюз заборонить в продуктах поширений харчовий барвник серії «E»

Укрінформ
Країни ЄС погодилися заборонити з 2022 року використання однієї з поширених харчових добавок, відомої як E171 (діоксид титану), оскільки ця речовина не може надалі вважатися безпечною та містить ризики генотоксичності для організму людини.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у п’ятницю на сайті Європейської Комісії.

«Сьогодні країни-члени затвердили пропозицію Європейської Комісії заборонити використання діоксиду титану (E171) як харчової добавки, починаючи з 2022 року. Діоксид титану використовується як фарбник у ряді продуктів, включаючи жувальні гумки, тістечка, харчові добавки, супи та бульйони», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, пропозиції Єврокомісії щодо заборони цієї речовини ґрунтуються на наукових висновках Європейської агенції з безпеки харчових продуктів щодо потенційної небезпеки цього елементу для організму людини.

Читайте також: Ферментовані продукти корисні для імунітету - Йосіда Тосіміті

Якщо до кінця поточного року не надійде жодних заперечень від Ради ЄС або від Європейського Парламенту, пропозиція Єврокомісії набуде сили з початку 2022 року. З цього моменту розпочнеться відлік перехідного періоду у 6 місяців, після завершення якого застосування харчової добавки E171 буде заборонено для використання в продуктах харчування на території Євросоюзу.

Як повідомлялося, Євросоюз має розгалужену структуру із захисту прав споживачів та сталу політику в цьому сенсі. Вона передбачає постійний контроль за якістю, зокрема, продуктів харчування, та використання механізму швидкого оповіщення країн ЄС для видалення з ринку небезпечної продукції або товарів сумнівної якості.

Читайте також: У Сумах розробили біоупаковку для продуктів харчування

В Європейській Комісії цими питаннями опікується Єврокомісар з питань здоров’я та харчової безпеки Стелла Кіріакідес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-