Amnesty International вважає переслідування у РФ шамана Габишева каральною психіатрією

Amnesty International вважає переслідування у РФ шамана Габишева каральною психіатрією

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від російської влади звільнити якутського шамана Олександра Габишева.

Як передає Укрінформ, про це організація заявила у середу на своєму сайті.

Директор російського представництва Amnesty International Наталія Звягіна заявила, що влада країни перетворила "психіатричну допомогу на каральний захід - метод, добре перевірений і випробуваний у радянський період" - і застосували його для того, щоб приборкати і дискредитувати Олександра Габишева.

На її думку, Габишев «став символом небажання простих людей миритися з урядом Володимира Путіна, який з кожним днем ​​дедалі більше посилює тиск».

Звягіна заявила, що російська влада зобов'язана утриматися від примусового психіатричного лікування, яке є одним з видів катувань та жорстокого поводження, і негайно і без жодних умов звільнити Олександра Габишева.

«Його засудили до довічного примусового психіатричного лікування виключно за мирне здійснення права на свободу вираження поглядів. Слід негайно припинити застосування каральної психіатрії в якості методу боротьби з незгодними", - наголошує представниця Amnesty International у Росії.

Як повідомлялося, 26 вересня захисник Габишева Олексій Прянишников повідомив, що його відвезли на примусове лікування у медзаклад. Куди саме було відправлено шамана - невідомо. Про те, що Габишева, який перебував у СІЗО, відправлено до клініки, адвокатам повідомили співробітники ізолятора. Прянишников зазначив, що шамана відвезли в лікарню, оскільки набув чинності вирок про його примусове лікування у психіатричному стаціонарі спеціального типу з інтенсивним наглядом. За інформацією Прянишникова, Габишеву знову почали робити ін'єкції з препаратами, які мають серйозний вплив на його поведінку.

Читайте також: Адвокати якутського шамана хочуть з'ясувати, чим його лікують

Габишева було затримано наприкінці січня і примусово доставлено в стаціонар. За кілька днів до цього шаман оголосив про новий похід на Москву, який повинен був початися у березні 2021 року. У лютому Якутський міський суд задовольнив позов психоневрологічного диспансеру про госпіталізацію Габишева. У середині березня Габишева в результаті психолого-психіатричної експертизи, яку провели у Якутському психоневрологічному диспансері, визнали неосудним.

Раніше, навесні 2019 року, Габишев вирушив у Москву для проведення "обряду вигнання Путіна". Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії і Іркутської області. З поліції його відправили у психоневрологічний диспансер. Відносно шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

Згодом шамана відпустили з диспансеру. Нову примусову госпіталізацію Габишева пояснили його відмовою від амбулаторного лікування.

22 липня Касаційний суд РФ підтвердив законність примусової госпіталізації у психіатричний стаціонар Габишева.

Також у липні Габишеву стало погано під час судового засідання. Він скаржився на постійну слабкість, запаморочення і сонливість, повідомив про збільшення кількості невідомих препаратів, які його змушують приймати. Родичі шамана скаржилися у прокуратуру і Міністерство охорони здоров'я регіону, але отримали формальні відповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-